Доступність посилання

ТОП новини

Київ на роздоріжжі – йти до ЄС чи до Росії?


Київ – 21 листопада у Києві точилися гострі дискусії щодо перспектив європейської інтеграції України та можливості її вступу до Митного союзу. Серед учасників дискусій – урядовці, дипломати України та ЄС, лідери українських неурядових організацій форуму «Східного партнерства».

Перша конференція Української платформи Форуму громадянського суспільства «Східного партнерства», яка працювала 21 листопада у Києві, перетворилася зусиллями її учасників на дискусійний майданчик на тему – куди Україні найліпше прямувати, до ЄС чи до Митного союзу?

Серед євроскептиків лунали голоси про високі стандарти та якість життя, що притаманні європейському просторові, але яких складно досягти українцям. Учасники форуму, які налаштовані проти Митного союзу, нагадували про новітню імперську ідеологію Росії – засновниці цього наддержавного утворення, та нерівноправні стосунки всередині цього союзу.

Чинне законодавство України визначає євроінтеграцію головною перспективою держави. Відтак, заяви про імовірний вступ до Митного союзу – поза законом, заявив у своєму виступі на Форумі перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський.
Що стосується питання вступу до Митного союзу, то на сьогодні це – поза законом
Валерій Хорошковський

«Законодавчо визначений зовнішньополітичний пріоритет – європейська інтеграція. Але економіку ніхто не відміняв, тож, із економічної точки зору, ми нині не можемо закрити ту історію, ті відносини і напрацювання, які ми маємо з нашими східними партнерами. Що стосується питання вступу до Митного союзу, то на сьогодні це поза законом», – пояснив позицію уряду Хорошковський.

Він також визнав наявність спротиву євроінтеграції України як усередині країни, так і в Євросоюзі. За словами урядовця, Україна має шанс підписати з ЄС угоду про асоціацію в другій половині 2013 року.
Складова частина угоди – договір про зону вільної торгівлі – має запрацювати якомога швидше – це вигідно як українській, так і європейській стороні
Валерій Хорошковський

«Ми маємо серйозні шанси підписати Угоду про асоціацію в наступному році. Всі ми розуміємо про ті перепони і проблеми, які існують до її підписання. Але я вважаю, що складова частина угоди – договір про зону вільної торгівлі – має запрацювати якомога швидше, це вигідно як українській, так і європейській стороні», – зазначив Хорошковський.

Український уряд докладає всіх зусиль для того, щоб наповнити реальним змістом євроінтеграцію країни і запрошує до співпраці громадськість, додав Валерій Хорошковський.

Україна мусить виконати низку завдань – посол ЄС

Посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський також вважає, що підписати угоду про асоціацію між Україною та ЄС можна наступного року. Але для цього українці повинні виконати низку важливих завдань, нагадує Томбінський.
З’явилась ще одна проблема – парламентські вибори не були чесними і прозорими
Ян Томбінський

«Вибіркове правосуддя та незавершена реформа правової системи, відсутність діалогу між владою та опозицією, владою і громадськістю мають бути подолані. А нині з’явилась ще одна проблема – парламентські вибори, які не були чесними і прозорими. Чому так важливо мати чесні вибори? Тому що вони формують вищий законодавчий орган влади, який повинен працювати прозоро і чесно і матиме великий обсяг роботи (в євроатлантичному напрямку). Європарламент і парламенти країн ЄС хочуть мати надійного партнера з повним мандатом довіри громадян», – наголосив Томбінський.

Координатор Національної платформи Форуму громадських організацій «Східного партнерства» Ігор Когут зауважив, що, всупереч заявам влади про євроінтеграцію, запропоновані нею стандарти життя відповідають євразійству чи то Митному союзові.
Ми спостерігаємо відсутність політичної волі до проведення реформ, особливо у царині інституційних трансформацій та забезпечення демократії і прав людини
Ігор Когут

«Ми спостерігаємо відсутність політичної волі до проведення реформ, особливо у царині інституційних трансформацій та забезпечення демократії і прав людини. Подивіться, Україна – велика держава з потужним потенціалом, але нам бракує амбіцій, щоб бути вагомим і серйозним міжнародним гравцем», – вважає експерт.

Своїм завданням на найближчу перспективу учасники Форуму визначили підтримку тих ініціатив та реформ державного апарату, які відповідають європейським стандартам, і відтак зменшують шанси України вступити до Митного союзу. Не менш важлива підтримка інформаційних та освітніх проектів, які ознайомлять українців із життям громадян Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG