Доступність посилання

ТОП новини

Звідки в івано-франківського чиновника 320 тисяч на заставу?


В Івано-Франківську підозрюваного в отриманні хабаря чиновника випустили під заставу у 320 тисяч гривень. Скандал з його затриманням став підставою для звинувачень проти ВО «Свобода». Свободівці і зараз вважають справу політичною. А деякі жителі міста запитують: звідки у чиновника такі великі гроші?

Історія з затриманням Олега Гаркота у жовтні нагадувала «маски-шоу»: вечірнє місто, правоохоронці в масках, стихійний протест людей, поїздка міліцейської машини через прохідні двори, поламана брама. Тоді СБУ і прокуратура повідомили, що керівника департаменту архітектури та містобудування Івано-Франківського міськвиконкому затримали «на гарячому» за хабар у розмірі 30 тисяч доларів. Ці гроші він нібито вимагав від місцевого підприємця за видачу довідки для будівництва багатоповерхового житлового будинку.

Оскільки в автомобілі з Олегом Гаркотом був голова депутатської комісії Івано-Франківської міськради, представник ВО «Свобода» Роман Онуфріїв, «свободівці» скликали прес-конференцію, де цю справу назвали провокацією проти їхньої політичної сили.

Свободівці і зараз кажуть, що то була провокація

Секретар Івано-Франківської міської ради, керівник міської організації «Свободи» Руслан Марцінків наголошує, що Олег Гаркот не був і не є членом цієї політичної сили. А в політичному підтексті справи він не сумнівається.
Вважаю це провокацією, політичним замовленням за два тижні до виборів. Слідство покаже об’єктивну ситуацію
Руслан Марцінків

«Я і далі вважаю це провокацією, політичним замовленням за два тижні до виборів. Зрештою, слідство покаже об’єктивну ситуацію. Але я вважаю, що це було продиктоване виключно політичною ситуацією в Україні. Це була в першу чергу провокація проти «Свободи», рейтинг якої різко ріс до виборів Верховної Ради», – сказав Марцінків.

У вівторок Олега Гаркота відпустили під заставу в розмірі 320 тисяч гривень. Таке рішення ухвалив суд. Як повідомила Радіо Свобода прес-секретар прокуратури Івано-Франківської області Людмила Гласова, наразі триває досудове слідство, і «детально нема про що говорити».

Чиновник перебуває під підпискою про невиїзд, він здав правоохоронним органам свій закордонний паспорт.

«Хабар» – 30 тисяч доларів, застава – 320 тисяч гривень

Івано-Франківський журналіст і блогер Руслан Коцаба першим виставив на своєму інтернет-сайті оперативне відео СБУ про жовтневе затримання. Тоді він чув звинувачення у непатріотизмі. Своє ставлення до скандалу він називає подвійним: як журналіста і як пересічної людини.

«З точки зору журналіста, все, що стосується темної сторони життя наших політиків, високослужбовців, високоурядовців, повинно рано чи пізно стати надбанням гласності, – каже він. – І тому в мене була мотивація, незважаючи на те, що я знаю всіх учасників того корупційного скандалу, я прийняв рішення, щоб люди знали про це. Як пересічного громадянина мене глибоко шокує, наголошую: не дивує, а глибоко шокує, звідки держчиновник, держслужбовець має можливість внести заставу в розмірі, що перевищує розмір хабаря».

Свободівці категорично відкидають припущення, що давали гроші на заставу. За словами знайомих Олега Гаркота, кілька років тому йому необхідна була операція на серці (шунтування), тож він продав свій бізнес. Мовляв, із цих грошей, що залишилися, і внесено заставу.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG