Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані заборонили першу опозиційну газету з низки звинувачених в екстремізмі


Суд у місті Алмати в Казахстані постановив сьогодні закрити опозиційну газету «Голос республіки», визнавши її винною в підтримці протестів страйкарів у місті Жанаозені у грудні минулого року.

Учора стало відомо, що Генеральна прокуратура Казахстану подала до судів позови з вимогами заборонити загалом близько 40 засобів інформації та опозиційних організацій за звинуваченнями в екстремізмі.

За подібними звинуваченнями, зокрема, в закликах до насильницького скинення державного ладу, у зв’язку з заворушеннями в Жанаозені в Казахстані вже засудили нещодавно до 7,5 років позбавлення волі лідера незареєстрованої опозиційної партії «Алга» («Вперед») Володимира Козлова.

Унаслідок заворушень у Жанаозені й селищі Шетпе, що в Мангистауській області на заході Казахстану, 16–17 грудня минулого року та при їхньому придушенні загинули, за різними даними, від 15 до 17 людей, понад 100 були поранені. За офіційними даними, ініціаторами заворушень стали колишні працівники державної енергокомпанії «КазМунайГаз», яких звільнили у зв’язку з участю в несанкціонованих страйках із вимогами підвищення платні, що почалися ще у травні того року.
XS
SM
MD
LG