Доступність посилання

ТОП новини

Путін – кращий друг «хом’ячків»


Донедавна російська влада з презирством ставилася до учасників опозиційних виступів на Болотній площі, називаючи їх «мережевими хом’яками». Інтернет, який, на відміну від сервільного телебачення, ніяк не піддавався тотальному контролеві влади, викликав у Кремлі швидше презирство, ніж зацікавленість.

Навіть «новомодні» захоплення колишнього президента, а зараз глави уряду Дмитра Медведєва сприймалися більшістю політичної еліти скоріше як примха. Було відомо, що Володимир Путін інтернетом не переймається, справа глави держави – багатогодинне ретельно підготовлене телевізійне спілкування зі співгромадянами, комічності якого ані сам Путін, ані його оточення просто не помічають.

Але тепер все змінюється. Президент Росії вирішив, просто кажучи, купити інтернет. Тобто, заснувати спеціальний фонд, який фінансуватиме інтернет-проекти, щоб «молоді люди з цікавими ідеями» втілювали їх «саме в Росії», а в «креативного класу» були робочі місця.

Забезпеченням роботи фонду займеться створене Путіним ще 2011 року Агентство стратегічних ініціатив, покликане займатися якимись новими проектами. Допомагати інтернет-користувачам, судячи з усього – одна з таких ідей. Але вона цікава насамперед святою вірою російського президента, що за гроші можна купити всіх і все – в тому числі всесвітню павутину.

Думаю, мало в кого викликає сумнів, що в політичній сфері фінансування отримають лояльні Кремлеві проекти та організації – малопопулярні, але навчені, як розпилювати гроші. Але одна справа – зібрати якихось «молодогвардійців» у центрі Москви, оточити їх щільним кордоном поліції, щоб не розбіглися, і змусити викрикувати гасла на честь Путіна. І зовсім інша – змусити людей в інтернеті ці гасла читати.

Путін, схоже, просто не розуміє, що інтернет розвивається за законами, яких у Росії немає – законами вільної ініціативи. І якщо в російській економіці цю ініціативу можна придушити за допомогою священного союзу влади та криміналу, то в інтернеті, вибачте, не вийде.

Так що Путіна на шляху покупки павутини очікує велике розчарування. Зате воно не очікує тих, хто напише правильні проекти і отримає фінансування, яке успішно матеріалізується в дачах, машинах, поїздках та інших принадах правильного «розпилу». Ці люди – нехай вони навіть до справжніх інтернет-користувачів не матимуть ніякого стосунку – і справді переконаються, що Володимир Путін – кращий друг «мережевих хом’ячків».

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG