Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному презентували 16-й, епістолярний том «Літопису УПА»


Ветерани УПА
Ветерани УПА
Чергова книга з історії повстанського руху містить більше тисячі сторінок листування лідерів ОУН і УПА Волині і Полісся 1944-1954 років. Упорядники використали документи з фондів Галузевого державного архіву СБУ, Управління СБУ в Рівненській області та Рівненського обласного краєзнавчого музею. Листи провідників ОУН-УПА Романа Шухевича, Василя Кука, Дмитра Клячківського, Якова Бусла, Василя Галаси, крайових провідників Михайла Захаржевського, Івана Литвинчука та інших раніше не були ідентифіковані, адже були підписані іменними або цифровими псевдонімами. Упорядники-археографи – кияни Володимир Ковальчук та Валерій Огороднік – розшифрували імена авторів. Тут вміщено і 5 листів повстанського художника Ніла Хасевича (досі документами про Хасевича були лише виготовлені ним листівки та екслібриси).

Усі листи торкаються подій та історії на території Волині. Лаконічна конспіративна переписка, тим не менше, без ретуші реєструє обставини повоєнної доби, коли УПА пішла в глибоке підпілля, продовжуючи боротьбу на окупованій радянськими військами території. «Документи висвітлюють реакцію повстанських керівників на радянські реалії, політичну ситуацію у світі, власне відтворюють дух епохи і тверезе, без будь-яких ілюзій, бачення повстанцями майбутньої боротьби» – розповів Радіо Свобода один з ініціаторів презентації, доктор історичних наук Володмир Борщевич.

«Важливість книги ще й у тому, що в листах, окрім сухої розпорядчої інформації, висловлюються особисті думки лідерів УПА і зачіпаються дискусійні питання. Важливо, що події описуються в реальному часі тих років і таким чином читач може поглянути на історичні факти по-новому і, наче з середини партизанської боротьби. Ми разом з громадськими організаціями плануємо розповсюдити збірку по навчальних закладах та бібліотеках задля поширення правди про героїку повстанської боротьби», – зазначив організатор презентації, депутат Рівнеради Олександр Лащук.

Книга приурочена 70-річчю створення УПА.
XS
SM
MD
LG