Доступність посилання

ТОП новини

Інваліди України вважають, що їх «заганяють у клітку» (ФОТО, ВІДЕО)


Майже кожен 17-й громадянин України має вади здоров’я, що кваліфікуються як інвалідність. На виплату соціальної допомоги інвалідам цього року передбачено виділити з державного бюджету понад 4 мільярди гривень. Максимальна місячна виплата інвалідам першої групи має скласти з грудня трохи більше ніж 1,5 тисячі гривень. (посилання на довідку)
Довідка щодо соціального захисту інвалідів
Довідка щодо соціального захисту інвалідів

Найбільша проблема «людей з інвалідністю є невиконання законів України», – сказав Радіо Свобода голова Національної Асамблеї інвалідів. Якби усі закони виконувалися, вважає Сушкевич, Україна б «вийшла на європейські й світові цивілізовані стандарти ставлення до таких громадян». Як голова Паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич запевнив, що паралімпійська збірна України, виборовши 4 командне місце у Лондоні, довела, що інваліди здатні «долати будь-які перепони».

Однак, більшість інвалідів у своєму житті відчувають себе «як у клітці», оскільки у них дуже мало можливостей вільно пересуватися, вільно спілкуватися й працювати.

В Україні досі, попри норми законодавства, нове житло та об’єкти соціальної сфери переважно здаються без урахування можливостей та потреб інвалідів. Працедавці не дотримуються встановлених норм працевлаштування інвалідів, а громадські організації мають вкрай обмежені ресурси.

Люди з вадами здоров’я потерпають також від браку ліків й нетолерантного ставлення оточуючих.

Міжнародний день інвалідів щорічно відзначають 3 грудня з 1992 року з ініціативи Організації Об’єднаних Націй.

ООН закликає усіх діяти таким чином, щоб умови життя інвалідів були комфортними й дозволяли їм бути активними членами суспільства.

ми разом

30.11.2012
«Інваліди тепер самі обирають виробників візків» – Мінсоцполітики

далі
02.12.2012
Вулиці Луганська залишаються малодоступними для інвалідів

У місті мешкає майже тисяча інвалідів, які пересуваються за допомогою інвалідного візка, 29 дітей-візочників і 180 інвалідів по зору далі
29.11.2012
Молодих людей із розумовими вадами навчають садівництву

Вже п’ятий рік при Івано-Франківському «Карітасі» працює центр дозвілля та адаптації дітей із вадами розумового розвитку далі
29.11.2012
«Наші люди на інвалідів досі дивляться косо» – паралімпійська призерка

Бронзова призерка Літніх паралімпійських ігор у Лондоні Ольга Шатило розповіла Радіо Свобода про проблеми інвалідів в Україні та поділилася враженнями про те, як розумно влаштований простір столиці Великої Британії для людей на візках. далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG