Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд Єгипту відклав розгляд законності конституційних зборів


Конституційні збори Єгипту в останній день своєї роботи у приміщенні парламенту, 29 листопада 2012 року. В ніч на 30 листопада вони остаточно затвердили проект конституції.
Конституційні збори Єгипту в останній день своєї роботи у приміщенні парламенту, 29 листопада 2012 року. В ніч на 30 листопада вони остаточно затвердили проект конституції.
Вищий конституційний суд Єгипту відклав у неділю на невизначений термін своє засідання, на якому він планував розглянути конституційність створення і роботи конституційних зборів – органу, що його призначив президент Мохаммед Мурсі і який розробив проект нової конституції країни.

За словами речника Суду, засідання відкладене «з організаційних причин». Водночас агентство Associated Press цитує неназвані джерела, які заявили, що судді Вищого конституційного суду не почувалися в безпеці за умов, коли перед приміщенням суду відбувається багатотисячна демонстрація.

У суботу президент Єгипту призначив на 15 грудня референдум щодо нової конституції.

Критики президента, а також міжнародні правозахисники заявляють, що проект конституції, який виноситься на референдум, не забезпечує захист прав людини, а також ігнорує права жіноцтва, обмежує свободу слова під приводом захисту релігії чи передбачає можливість судити цивільних осіб у військових судах; крім того, на їхню думку, в самому процесі розробки проекту конституції були недоліки з самого початку.

Цей проект розробили конституційні збори, що складалися головно з представників ісламістських сил. Представники ліберальних і християнських сил бойкотували їхню роботу.

Вищий конституційний суд Єгипту призначав був на неділю розгляд конституційності самих цих конституційних зборів, як також конституційності верхньої палати парламенту (нижню цей суд уже визнав неконституційною раніше цього року, і її розпустили). Минулого тижня Мохаммед Мурсі власним рішенням, яким він значно розширив свої повноваження, також заборонив судам ставити під сумнів законність цих органів.
XS
SM
MD
LG