Доступність посилання

ТОП новини

Ця Верховна Рада не була реальним суб’єктом законотворення – Чорновіл


Київ – Останній день роботи Верховної Ради може відзначитися несподіваними рішеннями, припустив в ефірі Радіо Свобода позафракційний народний депутат Тарас Чорновіл. На його думку, робота українського парламенту 4 грудня, коли завершується сесія Верховної Ради шостого скликання, залежить цілком від ініціатив на Банковій, якій, як вважає Чорновіл, повністю підконтрольна нинішня парламентська більшість. Радіо Свобода зокрема попросило Тараса Чорновола охарактеризувати Верховну Раду шостого скликання одним реченням.

– Це та Рада, за якою навряд чи варто плакати, і, напевне, єдине, що її зможе полюбити, – це аналіз наступної Верховної Ради.

– Узагальнюючи, пане Чорновіл: три позитивних і три негативних рішення, які ця Верховна Рада ухвалила?

– Негативних можна нарахувати набагато більше: це й абсолютно дикий закон про референдуми, це і дуже незбалансований проект по ринку землі. Таких багато речей. Є один законопроект, який я зарахував би і до позитивів, і до негативів, один із найважливіших – це Кримінальний процесуальний кодекс. Спочатку він дійсно був проривом, дійсно був прекрасним документом, але до кінця, до процедури другого читання, його умудрилися довести до певного вихолощення. Це вже не той документ, який допоможе справедливості у цій країні.

Кримінальний процесуальний кодекс cпочатку дійсно був проривом, прекрасним документом, але це вже не той документ, який допоможе справедливості
Справа в тому, що і позитиви, і негативи можна рахувати скільки завгодно, але ми не можемо говорити про Раду шостого скликання як реальний суб’єкт законотворення – це найгірше. Ця Рада не ухвалювала рішення самостійно. Вона вже була повністю підконтрольна рішенням, які ухвалювалися зовні, поза межами сесійного залу.

Оце найгірше. Це вже Рада, яка перетворилася на маріонетку. І це вже дуже сумно – вона не могла бути не прогнозованою. І дуже сумно, що наступна Рада, яка обиралася за змішаною системою, тобто мала б привести і незалежних людей, яка мала б у чомусь бути не прогнозованою для влади, яка вже думає, що повністю має опанувати парламент, вона, на жаль, буде такою ж, як і сьогоднішня.

Це є дуже великою проблемою, коли Рада не є такою, де радяться і самостійно ухвалюють рішення.

– Чи варто очікувати від останнього засідання 4 грудня якихось серйозних рішень – наприклад, ухвалення закону про утилізаційний збір?

Рішення ухвалюються вже не в цій Раді, і якщо хтось в Адміністрації Президента перетисне своїх опонентів і доб’ється, щоб те чи інше рішення провести терміново, то його в цій Верховній Раді на ура проведуть так, як проводилася абсолютна більшість рішень.

Те, що поки що не пройшов абсолютно ганебний законопроект про додатковий збір у 15% при обміні валюти громадянами, то причина не в тому, що не вистачало голосів. На більшість поганих законопроектів, як правило, голосів вистачає. Причина в тому, що одна владна група виставила проти іншої свої внутрішні аргументи, і не змогли домовитися щодо консолідації цих голосів. От і все.

Можна очікувати навіть такого варіанту, що спробують провести новий бюджет
Можна очікувати чого завгодно. Можна очікувати навіть такого варіанту, що спробують провести поза всіма нормами бюджетного кодексу навіть новий бюджет, хоча на сьогодні вони ніяк не можуть домовитися, то цього, імовірно, не буде.

Що стосується утилізаційного збору. Ще вчора-позавчора, наскільки мені відомо, йшла дискусія у владних кабінетах, запроваджувати його чи ні. Є люди, які абсолютно аргументовано наводять, що це відкриє і сірий ринок, і що завгодно, що будуть створюватися якісь дуже брудні і нечесні схеми ввезення автомобілів в Україну. Вони доводять, що це країні лише зашкодить. А є група, яка нахрапом хоче це запровадити, тому що вирішили, що цим можна буде терміново, от зараз залатати якусь дірку в бюджеті. Станом на сьогодні ще рішення немає. Якщо воно буде, то через Раду його проведуть – через Раду зараз що завгодно можна провести. Це те саме, що з законом про референдум – це абсурд при законотворенні і порушення всіх норм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG