Доступність посилання

ТОП новини

Хто стоїть за загостренням етнополітичної ситуації в Криму?


Сімферополь – У Криму знову загострилася етнополітична ситуація. У ніч на суботу близько сотні невідомих розгромили кілька десятків тимчасових будинків, зведених репатріантами на самовільно зайнятій земельній ділянці неподалік Сімферополя. Згодом зловмисники напали на місце будівництва Великої соборної мечеті на околиці міста, закидавши будиночок охорони пляшками із запалювальною сумішшю.

Один із лідерів Меджлісу кримськотатарського народу, керівник фракції «Курултай-Рух» у Верховній Раді АРК Рефат Чубаров заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що правоохоронні органи зобов’язані дати відповідь на питання, хто стоїть за загостренням етнополітичної ситуації в Криму, що сталося у ці вихідні.

Чубаров також нагадав, що за кілька днів до цих інцидентів – у середу – депутат кримського парламенту від Партії регіонів Ольга Ковітіді у своєму виступі на пленарному засіданні сесії не згадала кримських татар у переліку тих етносів, яких несправедливо, на її думку, вислали з півострова. Це викликало нарікання і протести кримськотатарської спільноти.

А в четвер один із активістів російського націоналістичного руху Олег Родивілов заявив, що проросійські активісти «винесуть на вилах» учасників самовільного зайняття земельних ділянок.

За словами Рефата Чубарова, він «не може стверджувати, що хтось все це одночасно спланував». Водночас, він не вірить, що це випадковість. Він припустив, що «такий зв’язок може бути», і тоді це може призвести до «серйозної дестабілізації» в Криму.

У селищі Молодіжному Сімферопольського району напад стався о 2-й годині ночі. За свідченням очевидців, близько сотні молодих людей, частина з яких була одягнена в козачі однострої, в супроводі міліції зруйнували близько півсотні тимчасових будиночків, зведених репатріантами без дозволу влади.

Згодом, близько 5-6-ї години ранку в районі спорудження Великої соборної мечеті пролунали два вибухи і виникла невелика пожежа у наметі, що встановлений на місці будівництва. За повідомленням Рефата Чубарова, невідомі кинули кілька пляшок з «коктейлем Молотова», обійшлося без жертв.

У Криму настав час спецслужб?

У суботу ввечері відповідальність за напад на самобуди взяло на себе керівництво партії «Руська єдність». Її лідер, депутат кримського парламенту Сергій Аксьонов сказав, що партійні активісти лише допомогли власникам земельних наділів «у нелегкій справі» знесення «незаконних будівель».

Водночас кримський експерт, керівник Таврійського Інституту регіонального розвитку Андрій Клименко сказав Радіо Свобода, що замовників цих акцій слід шукати за межами «не лише Криму, але й, загалом, України». «Жодна політична сила в Криму не здатна вночі (такого взагалі нікого не було в кримській історії) підняти сотню людей і вивести їх на руйнування будівель. Для цього потрібні немалі кошти, і таких грошей кримські політичні структури платити не звикли», – сказав експерт.

На його думку, за цим, «вірогідно, стоять іноземні спецслужби». Він не виключає, що їхня мета – масштабна дестабілізація ситуації в Криму, а, можливо, й загалом у країні, і тому до розслідування інцидентів, напевно, має долучитися не лише міліція, а й СБУ.

Рефат Чубаров повідомив, що у зв’язку з ускладненням ситуації, в неділю на позачергове засідання зібрався Меджліс кримськотатарського народу, який виробляє тактику дій кримських татар в цій ситуації, однак поки результати цього засідання не відомі.

Представники кримської міліції заявили у суботу, що правоохоронці з’ясовують обставини інциденту на місці будівництва Великої соборної мечеті, але про напад на самобуди взагалі не згадали. Згодом відділ громадських зв’язків кримського главку МВС повідомив, що у селищі Молодіжному Сімферопольського району правоохоронці «лише забезпечували правопорядок» і перебували на конфліктній земельній ділянці «з метою недопущення правопорушень».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG