Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті встановили пам’ятник міністрові ЗУНР


У центрі Тлумача Івано-Франківської області сьогодні урочисто відкрили і освятили пам’ятник Іванові Макуху, міністрові Західно-Української Народної Республіки, з нагоди 140-річчя від дня його народження, з нагоди 140-річчя від дня його народження, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Саме в повітовому містечку Товмач (так називався тоді Тлумач) він працював адвокатом, тут був обраний послом до Галицького сейму. У часи ЗУНР він був членом Національної ради, згодом – державним секретарем (міністром) праці й відбудови і державним секретарем внутрішніх справ.

В урочистостях узяли участь представники влади і громадських організацій, духовенство, молодь.

Історики і краєзнавці вважають, що саме завдяки Іванові Макуху Державний секретаріат (уряд) ЗУНР перенесли до Станіслава (нині Івано-Франківська), саме він написав у своїх спогадах, що «вічна наша проблема – відсутність єдності».

За словами заступника голови Тлумацької райдержадміністрації Олександри Чаплинської, у вересні, коли виповнилося 140 років від дня народження Івана Макуха, у школах пройшли виховні години, уроки пам’яті, виставки в бібліотеках, а тепер відкрили пам’ятник (скульптор Володимир Довбенюк).

Сьогодні також відбулася презентація книги місцевого краєзнавця Михайла Дземана «Іван Макух. Адвокат з Товмаччини».

На будинку Тлумацької міської ради, який колись належав Іванові Макуху, встановлена меморіальна дошка, є вулиця його імені та міська премія з історії, краєзнавства і права.

Наступного року до 800-річчя Тлумача буде відкрито музей, де буде кімната пам’яті Івана Макуха.

Під час німецької окупації колишній міністр ЗУНР виїхав на Захід, де в 1946 році в Зальцбурзі в Австрії помер.
XS
SM
MD
LG