Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО схвалили прохання Туреччини про ракети Patriot


Пускові ракетні установки системи Patriot Збройних сил Німеччини, архівне фото
Пускові ракетні установки системи Patriot Збройних сил Німеччини, архівне фото
Країни НАТО схвалили сьогодні прохання Туреччини встановити системи протиповітряної і протиракетної оборони Patriot уздовж її кордону з Сирією, повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Брюсселя.

Таким чином на зустрічі міністрів закордонних справ держав Північноатлантичного союзу Туреччина як один із його членів отримала гарантії посилення своєї протиповітряної оборони за допомоги країн-союзниць альянсу.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен під час засідання Північноатлантичної ради на рівні голів закордонних відомств заявив, що військово-політична організація, яку він очолює, повністю солідарна з Туреччиною та занепокоєна ситуацією на своїх південно-східних кордонах. Встановлення систем Patriot матиме суто оборонний характер, наголосив керівник НАТО.

Системи Patriot американського виробництва мають надати для дислокації в Туреччині Німеччина, Нідерланди і США – всі три країни НАТО, які мають їх на озброєнні.

Також у штаб-квартирі НАТО підтвердили, що в разі застосування режимом сирійського диктатора Башара аль-Асада хімічної зброї в боротьбі проти повстанців настане «негайна реакція міжнародної спільноти», зокрема, Північноатлантичного союзу.

Прохання встановити системи Patriot на своїх кордонах Туреччина надіслала до НАТО 21 листопада. Серед підстав Анкара називала ризик використання Дамаском хімічної зброї у боротьбі проти повстанців, а також постійні обстріли прикордонної турецької території з сирійського боку в перебігу боїв між силами влади і опозиції в тій країні.

Таку вимогу Туреччини критикували влада Сирії, Іран, а також Росія, які висловили занепокоєння, що ці ракети можуть бути використані в наступальних цілях.

Влада Сирії, крім того, запевняла, що ні за яких обставин не вдасться до використання хімічної зброї проти повстанців.
XS
SM
MD
LG