Доступність посилання

ТОП новини

Transparency International: найкорумпованіші в Україні – парламент і суди


Міжнародна протикорупційна організація Transparency International оприлюднила черговий Індекс сприйняття корупції, в якому Україна знову пасе задніх: зі 176 досліджених країн чи територій вона посіла 144-те місце. Сусідами України в цьому списку стали Бангладеш, Камерун, Центральноафриканська республіка, Республіка Конго та Сирія. Таким чином Україна все ще лишається найкорумпованішою державою Європи. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив керівник контактної групи Transparency International в Україні Олексій Хмара.

Згідно з минулорічним «Індексом сприйняття корупції» Transparency International, Україна поділила 152-е місце з Таджикистаном, опинившись в оточенні переважно африканських країн. Таким чином, держава погіршила результат, який був у 2010 році. Микола Азаров заявляв, що не довіряє таким оцінкам Transparency International. Чи зробила влада упродовж року якісь кроки, щоб покращити ситуацію?

Рік тому ухвалили державну програму майже на мільярд гривень. Національний антикорупційний комітет указами Президента демонстрував бурхливу діяльність, але жодного разу за рік так і не зібрався
– Паперових кроків було зроблено дуже багато. Рік тому ухвалили державну програму майже на мільярд гривень. Національний антикорупційний комітет указами Президента демонстрував бурхливу діяльність, але жодного разу за рік так і не зібрався. А посадовці щодня вислуховують поради від найвищого керівництва держави про те, що їм то руки відрубають, то кишені зашиють. Але можу сказати, що ми все ще лишаємося найбільш корумпованою державою Європи.

– Які сфери в Україні є найбільш корумпованими?

Після внесення змін в тендерне законодавство третину всіх закупівель вивели «в тінь», а це приблизно 20-30 мільярдів гривень
– Є кілька таких сфер. Це традиційно, на жаль, державні закупівлі. І ситуація стала тільки гіршою, тому що після внесення змін в тендерне законодавство третину всіх закупівель вивели «в тінь», а це приблизно 20-30 мільярдів гривень Україною щонайменше. А друга сфера – це корупція в таких дрібних сферах, але дуже масових, як медицина, освіта, дороги тощо. Крім того це й дозвільні процедури, зокрема, будівництво, в тому числі фармацевтичний ринок.

– Минулого року рейтинг найбільш корумпованих сфер, за даними Європейської дослідницької асоціації, очолювала Державна автомобільна інспекція.

– Є різні оцінки різних організацій. Але якщо говорити стосовно масовості контактів, то, так, це ДАІ. І люди, як правило, називають тих, з ким найчастіше стикаються, Але якщо говорити за кількістю грошей, то найбільш корумпованим, зокрема, є український парламент і суди.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG