Доступність посилання

ТОП новини

Депутатам заборонили блокувати трибуну і зобов’язали голосувати


Верховна Рада України внесла зміни до регламенту, заборонивши депутатам не брати участь у голосуванні. Депутати ухвалили відповідний закон, внесений регіоналом Володимиром Макеєнком.

Відповідно до закону, перед відкриттям кожного засідання парламенту проводиться реєстрація народних депутатів особисто на підставі посвідчення народного депутата і власноручного підпису. В залі засідань депутат реєструється за допомогою електронної системи «Рада», отже, це унеможливлює реєстрацію депутата замість нього іншою людиною.

Закон також передбачає, що відкрите голосування здійснюється кожним народним депутатом особисто за допомогою електронної системи у такий спосіб, що унеможливлює голосування замість народного депутата іншою особою.

Результати голосування фіксуються поіменно, у тому числі з можливим роздрукуванням результатів голосування кожного народного депутата. На вимогу народних депутатів результати голосування можуть висвітлюватися на інформаційному табло електронної системи в залі засідань по фракціях.

Ухиляння від голосування народними депутатами, які зареєструвалися на відповідному пленарному засіданні, не допускається.

Крім того, закон передбачає, що на засіданні Верховної Ради депутат не повинен перешкоджати розгляду питання порядку денного, зокрема блокувати трибуну, перешкоджати роботі голови, а також перешкоджати голосуванню інших депутатів.

Водночас Верховна Рада відмовилася підтримати проект закону щодо персонального голосування, внесений народними депутатами від опозиції Миколою Мартиненком, Іриною Геращенко й Олександром Бондарем. За нього проголосували лише 113 народних депутатів.
XS
SM
MD
LG