Доступність посилання

ТОП новини

Українці пишуть листи на захист політв’язнів і незаконно засуджених (ВІДЕО)


Марафон написання листів Amnesty International
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Марафон написання листів Amnesty International

Київ – Сьомого грудня Україна долучилась до всесвітнього Марафону написання правозахисних листів, який ініціює організація «Міжнародна амністія» (Amnesty International). Українці пишуть листи на адреси урядів держав, де порушують права людини. Так, листи отримають керівники Азербайджану, Білорусі, Гватемали, Росії, США та України. «Міжнародна амністія» проводить Марафон написання листів утринадцяте, Україна ж долучилась до нього вп’яте.

Марафон триватиме чотири дні, з 7 по 10 грудня. Це Міжнародний день захисту прав людини. Вибір тих, на чий захист писатимуть листи, здійснюють фахівці з міжнародного секретаріату Amnesty International. Представництва організації у різних країнах доповнюють список місцевим іменем.

Цього року, українці пишуть листи на захист азербайджанського журналіста Мегмана Гюсейнова, переслідуваного за висвітлення корупції у владі, та гватемалки Рози Франко, яка бореться за справедливість після жорстокого вбивства її доньки.

Герой Марафону від Білорусі – правозахисник Олесь Беляцький, засуджений за свою діяльність на чотири з половиною роки ув’язнення. Голова правління київського «Центру громадських свобод» Олександра Матвійчук зазначила, що за надзвичайно складних умов Беляцький допомагав жертвам політичних переслідувань у Білорусі і сам став однією з жертв.

Враховуючи те, що тиск на правозахисників у Білорусі постійно посилюється, Олесь потребує підтримки з усього світу
Олександра Матвійчук


«Враховуючи те, що тиск на правозахисників у Білорусі постійно посилюється, Олесь потребує підтримки з усього світу. Відтак, Марафон – чудова можливість надати йому цю підтримку!» – вважає Матвійчук.

Гуантанамо – правозахисний скандал щодо США

Українці писатимуть листи також до уряду США, на захист єменця Хусейна аль-Мерфеді, який відбуває 10-річний термін у сумнозвісній в’язниці Гуантанамо. При цьому жодного суду і відповідного судового рішення щодо його ув’язнення нема: аль-Мерфеді перебуває у Гуантанамо у рамках боротьби з міжнародним тероризмом, яку Сполучені Штати розпочали після терористичних актів 11 вересня 2001 року.



Як пояснив Радіо Свобода координатор проекту «Без кордонів» Максим Буткевич, попри зусилля правозахисників, Вашингтон досі не виконав своєї обіцянки закрити в’язницю Гуантанамо.
Обама став президентом Сполучених Штатів удруге, а Гуантанамо все ще існує
Максим Буткевич

«Однією з перших обіцянок Барака Обами після обрання його президентом США уперше було – закриття тюрми в Гуантанамо. Минуло кілька років, Обама став президентом Сполучених Штатів удруге, а Гуантанамо все ще існує», – каже Буткевич.

За його словами, відсутність попереднього судового розгляду, умови і безстроковість утримання людей у Гуантанамо спричинили міжнародний скандал і продемонстрували світові зворотній бік такої важливої справи, як боротьба з тероризмом.

Марафон відкриває українські реалії правозахисту

Героєм цьогорічного Марафону від України став харків’янин Яків Строган, який зазнав тортур у міліції. Як повідомила Радіо Свобода правник Айгюль Муканова, завдяки спільним зусиллям правозахисників, громади та ЗМІ вдалося буквально «витягти» Строгана з СІЗО.

«Коли на кожне засідання приходили представники правозахисних організацій, коли «Амністія» почала Марафони, а інформація з’явилась у річному звіті Amnesty International – це був серйозний тиск, який допоміг звернути увагу громадськості на цю справу, – каже Муканова. – Українські правоохоронці і судді, принаймні у Харкові, збагнули, що коли справа публічна, вельми складно щось зробити тишком-нишком, непомітно».

Виконавчий директор «Міжнародної амністії» в Україні Тетяна Мазур вважає, що цьогорічний Марафон «підштовхне» Генеральну прокуратуру України до розслідування скарг на жорстоке поводження зі Строганом. «Окрім цього, наші з вами листи – це підтримка для родини Строганів», – каже Мазур.

Щодо тортур у місцях позбавлення волі в Україні, то, як вважає уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, зупинити їх має реалізація положень нового Кримінального процесуального кодексу.

Однак, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, чи їй відомо про Марафон написання листів, омбудсмен відповіла: «Чесно кажучи, уперше чую про цю акцію, ще не встигла про неї прочитати».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG