Доступність посилання

ТОП новини

«21 грудня кінця світу не буде» – екс-речник МВС


Костянтин Стогній
Костянтин Стогній
Київ – 21 грудня 2012 року древній календар майя завершує свій п’ятий цикл, що тривав 5 тисяч 125 років. На думку вчених, планета Земля вже пройшла 4 цикли, кожен з яких закінчувався «кінцем світу». Колишній речник МВС і ведучий програми «Надзвичайні новини», режисер Костянтин Стогній разом із науковцями вирішив довести: розмовами про кінець світу людей просто залякують журналісти. Група вирушила туди, де календар зберігається досі, – до Мексики і Гватемали. Про свої враження вони зняли документальну стрічку.

За три тижні українська експедиція з 12 осіб на чолі з режисером і ведучим програми «Надзвичайні новини» Костянтином Стогнієм пройшли маршрут у 6,5 тисяч кілометрів. У Мексиці та Гватемалі, де колись жила знаменита цивілізація майя, вони шукали відповіді на запитання «Чи дійсно 21 грудня 2012 року нас чекає кінець світу?»



Календар майя не закінчується 2012 роком, наголошують його автори. 21 грудня 2012 року, який називають днем кінця світу, насправді лише є датою закінчення однієї епохи і початку наступної, каже представник Європейської асоціації дослідників культури майя (WAYEB) Юрій Полюхович.

«Жодної згадки про кінець світу, а тим паче у грудні 2012 року, у майя немає. Її і не буде, тому, що майя не бачили у цій даті нічого катастрофічного чи того, що планета Земля загине. Вони бачили у цьому новий початок, тобто, закінчується старий цикл і починається новий», – каже науковець.

Першим, хто розшифрував записи майя, був українець – Юрій Кнорозов. Ще у 1952 році він розробив систему розшифровки і застосував до календаря. Саме відтоді й почались суперечки щодо існування апокаліпсису за версією майя.

Костянтин Стогній розмови про кінець світу називає цинічними. Вони є наслідком погоні працівників медіа за сенсаціями, каже він. При цьому ніхто не зважає на довірливість простих людей.
Люди самі можуть спровокувати цей кінець світу, якщо не перестануть говорити про такі речі
Костянтин Стогній

«Вмикаєш новини, а там: розкупили сіль, свічки закінчуються. Дивишся на це божевілля і думаєш: люди самі можуть спровокувати цей кінець світу, якщо не перестануть говорити про такі речі. Зрозуміло, що колеги (журналісти – ред.) вирішили все-таки сказати, що така дата є, є написи і є вчені, які зуміли прочитати напис», – наголошує Стогній.

Красивими у майя вважалися косоокі люди з плоским чолом і витягнутим черепом. Тому одразу після народження голову дитини закріпляли між двома дошками, між очей вішали намистинку, а зуби заточували і вкривали нефритовими пластинками. Племена майя не використовували луків зі стрілами, не знали колеса, проводили кровопускання і приносили в жертву серця людей, але разом з тим вони точно могли передбачити затемнення сонця, вміли розрахувати обертання Місяця, Венери, Марсу і Сатурну.

Щоб дізнатись про все це потрібно було, як мінімум, літати у космос, а не стояти на пірамідах, вдивляючись у небо, як це робили тамтешні жреці, переконані науковці. Відтак сліпо довіряти тому, що напророчили у календарі майя, дослідники не радять. Вони взагалі ставлять під сумнів автентичність усієї цивілізації, кажучи, що і сам календар, і більшість пам’яток, які залишились після майя, насправді могли бути результатом впливу набагато потужнішої і розвинутішої цивілізації. Її присутність відчувається всюди і, скоріш за все, це можуть бути атланти – представники затонулої Атлантиди, припускає Костянтин Стогній у своєму фільмі.



«Є тільки одна гіпотеза, яка чітко пояснює неочікуваний стрибок культури і науки цивілізації майя. Її називають цивілізаційним місіонерством і цими місіонерами, що принесли народу майя знання і мистецтво, були вихідці із затонулої Атлантиди. Це пояснює, звідки у легендах майя з’явились свідчення про Великий потоп і цивілізації, що заселяли планету перед людською расою. Очевидно, саме атлантів майя називали першими людьми», – йдеться у фрагменті фільму.

У місті Паленке у Храмі написів на Західній панелі автори фільму «Кінець світу» побачили іншу дату – 4 тисячі 772 рік. Саме тоді закінчується ще один цикл, тривалістю 8 тисяч років. Тому 11 вересня 4772 року може бути наступною датою кінця світу. Проте не тільки наступною, але й черговою, наголошують дослідники і радять до кінця світу ставитись скептично, але й відповідально.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG