Доступність посилання

ТОП новини

Кузьмін заявляє, що його візу в США анулювали і хотіли арештувати


Перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін в листі президентові США Бараку Обамі заявив, що 19 жовтня 2012 року американський посол в Україні Джон Теффт повідомив йому про анулювання його багаторазової п’ятирічної візи до США без пояснення причин.

«На мою думку, ці дії порушують норми міжнародного співробітництва між нашими державами й підривають авторитет США. Чиновники з Департаменту юстиції та Державного департаменту США, незважаючи на міжнародно-правові норми, фактично незаконно використовують своє службове становище. Вони вводять в оману президента США, Конгрес і американський народ щодо вбивства Євгена Щербаня та фактичної ролі Юлії Тимошенко у різних злочинах», – йдеться у листі, датованому 3 грудні 2012 року і опублікованому в понеділок на офіційному сайті Генпрокуратури України.

Крім того, перший заступник генпрокурора заявляє, що його збиралися арештувати в США.

«Департаментом юстиції США за ініціативи деяких американських і українських політиків розроблено ретельний план з протидії та знищення справи про вбивство Євгена Щербаня. Одним із завдань цього плану є перешкоджання Генеральній прокуратурі України у висуненні обвинувачення Юлії Тимошенко і Павлу Лазаренко в рамках цієї справи», – пише він.

«Метою мого арешту мала стати моя дискредитація в очах американської влади і, як результат, підтвердження незаконності моїх дій в США. Мені мали інкримінувати, що на території США я начебто примушував свідка Миколу Мельниченка до давання свідчень у справі про вбивство слідчим Генеральної прокуратури України», – написав він до Обами.

У вересні поточного року Сенат США ухвалив резолюцію із закликом звільнити з ув’язнення Тимошенко, а також видати заборону на видачу віз тим, «хто відповідальний за ув’язнення Тимошенко і погане поводження з нею».

Кузьмін 3 жовтня заявив, що конгресмени США повинні мати всю інформацію про кримінальні справи екс-прем’єра Юлії Тимошенко.
XS
SM
MD
LG