Доступність посилання

ТОП новини

Кличко: я підтримую колег, які не пустили зрадників у Раду


Лідер партії УДАР Віталій Кличко заявив, що підтримує своїх колег від опозиції, які заблокували депутатів Олександра та Андрія Табалових і не допустили їх до участі у відкритті сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

«Частина депутатів не пустила в зал зрадників. Тих людей, які до того, як парламент почав працювати, уже заявили, що вони будуть голосувати врозріз із тими політичними силами, з якими прийшли в парламент. Два депутати від партії «Батьківщина» виявилися зрадниками, а зрадників не люблять. І я повністю підтримую ставлення моїх колег. Зрадникам не місце в цьому залі. Люди, які обіцяли і йшли за визначеними принципами у Верховну Раду, зрадивши принципи, зрадили своїх виборців, і я повністю підтримую партнерів по опозиції у зв’язку з тим, що в зал не пустили людей, які зрадили принципи», – сказав він.

Водночас Кличко сказав, що сподівається, що більше сутичок у парламенті не буде.

«Я сподіваюся, що бійок у парламенті не буде. І ті політики, які використовують фізичну силу, не спроможні довести свою точку зору, силу думки та силу переконання своїм опонентам. Але ми готові відстоювати інтереси людей усіма способами. Але сподіваюся, що фізичного протистояння не буде», – додав він.

Після того, як Олександр та Андрій Табалови не змогли пройти до зали через одні двері, вони попрямували до інших. Але і там зайти до зали їм не дали. Треті двері опозиціонери також заблокували. Опозиція попередила двох своїх обранців, які відмовилися від входження до фракції «Батьківщина», що вони жодного дня не потраплять у парламент.

11 грудня Об’єднана опозиція «Батьківщина» оприлюднила вимогу до Олександра та Андрія Табалових скласти їхні депутатські мандати. Такі вимоги пов’язані з тим, що ці два депутати не увійшли до складу фракції «Батьківщина» і порушили тим самим присягу кандидата у народні депутати, підписану ними 5 серпня цього року.

Згідно з присягою, кожен кандидат у народні депутати від «Батьківщини» «перед Господом Богом та народом України публічно присягнув» дотримуватися низки зобов’язань. Зокрема, в тексті йшлося про те, що в разі принципової зміни політичної позиції врозріз із позицією Об’єднаної опозиції «Батьківщина» обраний депутат «вважає справою честі та зобов’язується скласти повноваження народного депутата України».
XS
SM
MD
LG