Доступність посилання

ТОП новини

«Герої дня» – Табалови. Хто ж вони?


Київ – Олександр і Андрій Табалови, які відмовилися вступати до фракції «Батьківщини», хоча пройшли до нового парламенту від цієї політичної сили, – батько і син. Старший балотувався за списком партії, а молодший – у мажоритарному окрузі № 99 у Кіровограді. Табалови – власники хлібної імперії, бізнесмени, мільйонери. Вони досить відомі у себе на малій батьківщині, в Кіровограді. Тамтешні журналісти та політологи розповідають про скандали, компромати і тісні зв’язки Табалових із провладними політиками. Про те, що Табалови стануть тушками, кажуть вони, попереджали опозицію ще до виборів.

ВО «Батьківщина» має намір вимагати від Центральної виборчої комісії оголошення перевиборів в окрузі № 99 (Кіровоград), де переміг кандидат від «Батьківщини» Андрій Табалов, та скасування реєстрації Олександра Табалова, який пройшов до парламенту за списком партії.

Опозиція намагалася не допустити, щоб вони у середу склали присягу, заблокувавши двері Верховної Ради. Але постає запитання: як вона допустила, щоб Табалови були їхніми соратниками?

Табалов-старший

55-річний Олександр Табалов є одним із 200 найбагатших людей України, за версією журналу «Фокус». Свої мільйони він заробив на хлібі та молоці. Його хлібна імперія складається з підприємств у Черкаському, Кіровоградському та Полтавському регіонах. У 2009 році бізнесмен придбав молочні активи, купивши ЗАТ «Юрія» (ТМ «Волошкове поле») і Первомайський молочноконсервний комбінат, що виробляє згущене молоко, сири і цільномолочну продукцію.

Табаловим належать: компанія «Формула смаку», «Черкаський КХП», «Полтавахліб», «Комсомольскхліб», «Кременчукхліб», «Кіровоградхліб», «Паляниця» та «Миколаївхліб».

У 2006 році, коли Олександр Табалов очолював Кіровоградську обласну організацію Ліберальної партії України, він теж балотувався до Верховної Ради. Балотувався Табалов старший у всі скликання парламенту, проте народним депутатом став цього року вперше і пройшов за списком Об’єднаної опозиції «Батьківщина» (№ 49).

Олександр Табалов є одним із найбільших колекціонерів живопису, кажуть місцеві журналісти Також подейкують, що він дружить із Дмитром Табачником, виконувачем обов’язків міністра освіти України, членом Партії регіонів.

«Була інформація, що у пана Табалова є спільний бізнес із депутатами Верховної Ради, зокрема, з депутатом від Партії регіонів Віталієм Хомутинником по хлібному бізнесу», – наголосив у коментарі Радіо Свобода кіровоградський політолог Руслан Стадніченко.

Табалов-молодший

34-річний Андрій Табалов має три вищі освіти. Він закінчив: Брайтонський університет у Великобританії за напрямком «бізнес»; Київський міжнародний інститут менеджменту за спеціальністю «фінанси і аудит»; Кіровоградський національний технічний університет за спеціальністю «фінанси».

Після повернення з Лондона Андрій Табалов був депутатом Кіровоградської міської ради V скликання. Крім того, очолював Кіровоградську територіальну організацію партії «Фронт змін». Під час президентської виборчої кампанії 2010 року Табалов-молодший став тіньовим міністром Арсенія Яценюка, відповідаючи за сільське господарство.
Влада намагається зламати мене як кандидата, як людину. Тому я прошу вашої підтримки і з вашою підтримкою я не зламаюсь, я не здамся
Андрій Табалов

Під час передвиборчої кампанії 2012 року Андрій Табалов переконував: «Влада, застосовуючи брудні технології, намагається зламати мене як кандидата, як людину. Тому я прошу вашої підтримки і з вашою підтримкою я не зламаюсь, я не здамся», – обіцяв він.

Проте ще до першого засідання парламенту Табалови заявили, що не будуть у фракції опозиції. У середу журналісти у Верховній Раді намагалися з’ясувати, чому, але конкретної відповіді не почули.



У Кіровограді кажуть: знали, що Табалови – перші «тушки»

Дивно взагалі, що Табалови балотувалися від опозиції, кажуть кіровоградські журналісти. Вони розповідають, що в місті вже давно говорили про контакти Табалових із нинішньою владою і дивно, що цього не помітила опозиція.
Дуже спекулювали опозиційними гаслами і дуже серйозно обманули ціле місто
Денис Богуш

Ба, більше, був зафіксований підкуп виборців Табаловими, каже політтехнолог Денис Богуш. «Я про це не раз казав. Проте ніхто не вірив, що опозиція може підкуповувати людей. До речі, термін «індіанці» пішов від Табалова з Кіровограда. Тому що вони підкуповували 15 людей за 1950 гривень. Людина, яка підкуповувала, брала собі 450 і по 100 гривень роздавала «індіанцям». Підкуп відбувався на території батька. І суд був, який визнав, що був факт підкупу. Журналісти зняли навіть, як цей підкуп відбувався. Але за новим законом не можна зняти кандидата з виборів і так воно й пішло. Дуже спекулювали опозиційними гаслами і дуже серйозно обманули ціле місто», – сказав він.

На місцевому рівні сама партія «Батьківщина» порушувала питання про маніпуляції з боку Олександра Табалова, говорить кіровоградський політолог Руслан Стадніченко.

«Валерій Кальченко (керівник обласного виборчого штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина» – ред.) піднімав питання щодо виборів у 2006 році до Верховної Ради і підкуп виборців, про те, що він зловживав і фінансовими інструментами, і, по суті, підкуповував громадян», – згадує політолог.

Проте самі Табалови тоді спростовували усі звинувачення про підкуп виборців. Нині вони також запевняють, що не є «тушками». Олександр Табалов на всі запитання відповідав: «Ми не «тушки». Те, що ми не увійшли до фракції, не означає нічого абсолютно».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG