Доступність посилання

ТОП новини

Музей української вишивки відкрили в Криму (ФОТО)


Сімферополь – У Сімферополі відкрили перший та єдиний у Криму Музей української вишивки. Він отримав ім’я видатної кримської вишивальниці, Героя України Віри Роїк. Саме вона два десятиліття домагалася відкриття цього закладу. До цього дня 99-літня майстриня не дожила лише два роки.

Оркестр, червона стрічка, промови урядовців – в Сімферополі відкривають новий музей. Тут лише три кімнати, але багате наповнення. Міністр культури автономії Альона Плакіда розповіла, що роботи з його створення розпочалися два роки тому. 2011 року, коли відзначалося століття легендарної кримської вишивальниці Віри Роїк, кримський уряд відгукнувся на прохання української громадськості півострова спеціальною постановою.

«Музей української вишивки присвячений Герою України Вірі Роїк. Тут розмістили її меморіальну кімнату і виставили роботи цієї видатної майстрині, а також її учениць. Також експонуються дуже цікаві предмети українського народного текстилю і вишивки 19-20 століть, зібрані музейниками в різних куточках, селах і селищах нашого Криму», – розповіла міністр культури автономної республіки.

Всі ці речі походять із різних регіонів України і потрапили до Криму переважно з повоєнними переселенцями. Одна з них – Віра Роїк, яка приїхала до Криму з Полтавщини. Під час війни була поранена, тож через інвалідність не могла працювати, лише вишивала. Спершу полтавською вишивкою, потім освоїла стилі інших регіонів України. Потім передавала свій досвід і вміння ученицям, зрештою, так виникла кримська школа української вишивки Віри Роїк.

Яскрава представниця кримського українства

63-літня Євгенія Жукова – одна з учениць видатної майстрині. Розповіла, що вишиває з дитинства і саме Віра Роїк поділилася з нею своєю любов’ю до народного мистецтва. «Вона навчила нас вишивати саме українську вишивку. Вона єдина і неповторна в Криму, бо пропагувала саме українську народну творчість», – зазначає Євгенія Жукова.

Голова кримської філії Наукового товариства імені Тараса Шевченка Петро Вольвач каже, що Віра Роїк своєю творчістю не лише прославляла Крим, але й наголошувала, що вона українка. За його словами, створення цього музею дуже важливе не лише для української громади півострова, яскравою представницею якої була Віра Роїк.

«Якщо поглянути з висоти мистецтва, то ця подія має загальнолюдське, цивілізаційне значення. Це надзвичайна подія у культурному і мистецькому житті Криму. Та й не лише Криму, а й усієї України», – наголошує Петро Вольвач.

Віра Роїк була учасницею і переможцем багатьох українських і міжнародних виставок і конкурсів. Її роботи експонуються у музеях трьох десятків країн світу. 2006 року за видатний особистий внесок у розвиток культури України, утвердження традицій національного декоративно-прикладного мистецтва, багаторічну самовіддану творчу та педагогічну діяльність указом Президента України їй було присвоєно звання Героя України. Померла майстриня у жовтні 2010-го на сотому році життя. Її мрія про створення музею української вишивки збулася через два роки по тому.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG