Доступність посилання

ТОП новини

У цьому – весь Путін


Напередодні виступу президента Росії Володимира Путіна з традиційним посланням Федеральним зборам можна було почути прогнози мало не революційні. Це було перше послання російського лідера після його повернення в Кремль і здавалося, що Путін повинен продемонструвати розуміння викликів, перед якими опинилася Росія.

Путін, втім, продемонстрував, що залишається Путіним і нічого нікому не винен. Коментування президентських послань перетворилося на випробування для політиків, змушених шукати зміст в порожнечі – і в традиційний безглуздий ритуал для журналістів.

Близькі до влади коментатори звично прославляють мудрість державного мужа, опозиціонери нагадують, що Путін в черговий раз «забув» про росіян, що виходили після нещодавніх парламентських виборів на Болотну. Але насправді ні те, ні інше не пов’язане зі змістом послання.

Російському президенту важливо було виступити так, щоб сподобатися співгромадянам – але одночасно і продемонструвати небажання погоджуватися з якимись серйозними змінами в країні. І йому це вдалося. Набір звичних, таких, що ні до чого нікого не зобов’язують гасел про боротьбу з корупцією та відповідальності чиновників покликаний прикрити навіть не відсутність ідей у путінської команди, а небажання, щоб ці ідеї були присутні.

Про що справді говорити? Про те, що в’їзд до Росії по закордонних паспортах допоможе боротьбі з нелегальною міграцією? Ця ідея, трохи несподівана для людини, яка постійно говорить про інтеграційні процеси на пострадянському просторі, за два роки, відведених на її реалізацію, може перетворитися на своє повне заперечення. Тому що чиновники, що вписують тези в те чи інше послання російського президента, найменше думають про інтереси простих росіян – тих, хто теж не має зарубіжних паспортів, але їде по внутрішніх на відпочинок у Крим чи Одесу.

Нагадаю, що коли в Росії ввели перебування без обов’язкової реєстрації до 30 днів, саме проблеми російських громадян в Україні змусили Путіна продовжити норму для українців до 90 днів. В результаті на певний час склалася ситуація, коли громадяни України мали у своєму розпорядженні більший термін для перебування в Росії без реєстрації, аніж громадяни Білорусі або навіть громадяни самої Росії, які відвідують сусідній регіон. Навіть зараз, говорячи про відвідини країни по закордонних паспортах, Путін обмовився, що не має на увазі свободу пересування всередині Митного Союзу. Потім буде двостороння угода з Україною, яку охарактеризують як видатний успіх двосторонніх відносин і хто залишиться? Киргизстан? Та й справді: чи є великою перешкодою для мігранта, який їде на роботу, отримання паспорта?

Я так докладно зупинився на цій тезі з путінського виступу саме тому, що вона – показова, і вже тому, здавалося б, повинна була би бути осмислена з точки зору результату. Але укладачі послання складали текст з точки зору отримання найкращого пропагандистського ефекту. І в цьому – не тільки і не стільки їхня логіка. У цьому – весь Путін.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG