Доступність посилання

ТОП новини

Мером Єнакієва обрали «регіонала» – попередні дані


герб Єнакієва
герб Єнакієва
Донецьк – «Регіонала» Валерія Олійника обрали міським головою міста Єнакієва на Донеччині. Такими є дані виборчої комісії Єнакієва. Олійник набрав більше 90 відсотків виборців, які взяли участь у голосуванні. Явка виборців становила 44 відсотки. Загалом вибори мера Єнакієва проходили спокійно, крім однієї із дільниць. Її відвідала кореспондентка Радіо Свобода.

Настрої виборців були очевидні – більшість підтримувала кандидата від Партії регіонів, колишнього головного лікаря міської лікарні Валерія Олійника. Сам Олійник був упевнений у своїй перемозі, особливо після того, як президент Віктор Янукович під час свого останнього візиту на «малу батьківщину» назвав його «мером».

Ще до виборів у Єнакієве стався скандал, коли міська виборча комісія відмовилася зареєструвати кандидатом донецького блогера та журналіста Дениса Казанського. Він висувався від політичної партії УДАР, і за твердженням представників виборчкому, нібито порушив процедуру висування.

Більш-менш серйозних конкурентів у Валерія Олійника було двоє. По-перше – кандидат від Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» Ігор Славгородський, який на парламентських виборах цього року балотувався по мажоритарці в цьому окрузі від Всеукраїнського об'єднання «Свобода». По-друге – комуніст Василь Лавриненко. Ще два кандидати були суто технічними, стверджують експерти.

Що стосується перебігу голосування, то суттєвих порушень спостерігачами зафіксовано не було. Однак Ігор Славгородський вважає, що на деяких районах явка виборців була штучно завищена.

«По-перше, там, де навіть контроль був, я не кажу, воно не підтверджене. Таке враження, приїжджає наш спостерігач об 11 годині. І за цей час пройшло 50 людей, а до 11 проголосувало 400 чи 500. У мене таке враження, що із самого ранку було вкидання. Десь 200-300 або 400 бюлетнів. І потім на тих дільницях, де були наші спостерігачі або журналісти, подальшого вкидання не було, але явка там за рахунок цього була збільшена до 50 відсотків. Там, де наших ані членів комісії, ані спостерігачів, ані журналістів не було взагалі, як у Вуглегірську, там явка на всіх п'яти дільницях. А об'єктивна явка ось по центру 25-30, максимум 35 відсотків. Хоча 35 – це теж завищена явка», ­ – каже кандидат.

Тим часом із дільниці номер 8 у першій школі надходили суперечливі повідомлення. Нібито на ній з’явилися сторонні люди. Пішовши туди і зареєструвавшись, як журналісти, ми попросили надати дані щодо явки виборців. Проте секретар комісії Олена Черваньова нам відмовила. Голова комісії Андрій Мосьпан також не забажав надавати ці дані, йому підказував, що робити, член комісії Ігор Русанов. На питання, чому він вказує голові комісії, що робити, Русанов, зокрема, заявив, що він «старший по залі», а голова комісії – йому «не бригадир».

Після того, як дільницю відвідали народні депутати від ВО «Свобода», серед яких був і Ігор Мирошниченко, дані явки все ж були надані. Однак на дільниці з'явилися журналісти видання «Світ єдиноборств» – статні хлопці з барсетками. Вони просто спостерігали за тим, що відбувається, і виглядали трохи розгубленими.

Дільниця без світла

Група журналістів залишила дільницю на кілька хвилин, а коли ми повернулися, на дільниці не було світла. У всіх членів комісії були з собою ліхтарики. На питання, чому в них є ліхтарики, члени комісії відповіли, що вони їх мають бути за законом. Полагодили електрику хвилин за 20-30. Вкидань бюлетенів ми не помітили, але вже під час підрахунку голосів світло знову вимкнулося. Проте на той момент значна кількість бюлетенів вже була порахована. Тож ми спробували залишити приміщення. Однак голова комісії відмовився нас випустити на підставі того, що за законодавством він не має права нікого випускати під час підрахунку голосів. Проте після нашої заяви про те, що він не може обмежувати свободу, Андрій Мосьпан погодився відчинити двері в залу. А, в свою чергу, міліціонер випустив журналістів із будівлі. Місцевий юрист Тимофій Златкін стверджував, що члени комісії нібито хотіли вкинути бюлетені, але присутність журналістів завадила їм це зробити.

Позачергові вибори мера Єнакієва оголосили після смерті міського голови Сергія Рухадзе, який помер у серпні цього року після перенесеного інсульту. Поки що обов'язки голови міста, де народився нинішній Президент України Віктор Янукович, продовжує виконувати секретар міської ради Тетяна Богданова. Повноваження мера Олійника почнуться після проголошення міською виборчою комісією офіційного рішення про його обрання на пленарному засіданні міськради.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG