Доступність посилання

ТОП новини

Українці хочуть кращого, але мало роблять для цього – соціальний психолог


Київ – 2012 рік що минає, в цілому вважають вдалим для себе і сім’ї 25% українців, а кожен десятий – вдалим для України. У чомусь вдалим, а в чомусь важким цей рік оцінюють для себе і сімї 55% респондентів, а для України 43% опитаних. Про це засвідчують дані соціологічного опитування, проведенні компанією Resech & Branding Group. Як зазначає соціолог Євген Копатько, подібний оптимізм пов’язується, зокрема, зі спадом післявиборчого напруження, і традиційним ментальним оптимізмом українців. Натомість соціальний психолог Олег Покальчук називає такий феномен наслідком радянської епохи, коли особисто від людини мало що залежало.

Відповідно до соціологічного дослідження, проведеного в період із 1 до 12 грудня цього року, понад половину громадян України (55%) проводжають 2012 рік і зустрічають новий без особливого підйому, але й без негативних емоцій, а ще третина (30%) – переважно з хорошим настроєм, і лише 7% – з поганим. 53% респондентів очікують, що наступний рік буде в цілому вдалим та хорошим для них та їхніх сімей, а 32 % переконані що 2013 рік буде вдалим та хорошим і для України. На переконання соціолога Євгена Копатька, подібний оптимізм пов’язаний частково з ментальністю українців, а також із тим, що політичні баталії дещо втихомирилися.

«Євро-2012 стало навіть більш знаковою подією для України, ніж вибори. Але якщо б я завдав це питання у жовтні, то, звичайно, вибори були б все-таки відправною точкою», – наголошує соціолог. За його словами, тепер під кінець року згадуються найбільш знакові позитивні події в країні і в Європі, і це все-таки Євро-2012. Саме тим пояснюється, на його думку, саме таке соціальне самопочуття . «Дещо підвищений рівень критичності до того, що відбувається в країні, це для нас більш властиве, ніж, скажімо, для південних народів – іспанців, італійців», – наголошує соціолог Євген Копатько.

«Коли від людини нічого не залежить»

Свою думку щодо оптимістичних настроїв українців Радіо Свобода висловив і соціальний психолог Олег Покальчук. Він оптимізм українців також пов’язує з ментальними особливостями, і не тільки.

«Сподівання на краще, мабуть, пов’язане з менталітетом, та з людською природою, яка завжди сподівається на краще», – вважає соціальний психолог. На його думку, українці більше обмежуються сподіваннями на краще, ніж докладають до цього особистих зусиль, наприклад, вдаються до страйків чи інших форм протесту, чи боротьби задля досягнення своїх цілей. На переконання Олега Покальчука, оптимізм українців – це своєрідна комбінація наслідку радянської епохи і складних 90-х років, коли від людини нічого не залежало.

За словами соціального психолога, в інших народів, зокрема південних, що мають досвід боротьби за свої права і розраховують на свої сили, оптимізм визначається їхньою готовністю відстоювати свої права, а не емоційним перебільшенням і стороннім спогляданням, наголошує Олег Покальчук, бо вони звикли до іншого, і в них трохи інші способи боротися за те, що вони хочуть отримати, на відміну від українців».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG