Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада не може просунутися далі своїх внутрішніх питань


Київ – Чергове засідання Верховної Ради об’єднало більшість та опозицію. Депутати з обох боків проголосували за те, щоб засідати раз на тиждень, а також за скасування прямих телевізійних трансляцій засідань парламенту. При цьому і більшість, і опозиція знайшли можливість «пограти м’язами», обмінюючись погрозами щодо блокування роботи та скликання позачергової сесії.

Верховна Рада у вівторок працювала протягом години і закрилася. До Нового року депутати проведуть ще одне засідання – 25 грудня. Згідно з ухваленим календарним планом роботи парламенту 19-21 грудня депутати працюватимуть у фракціях, 26-28 – у комітетах. За такий графік роботи парламенту проголосували 283 депутати. Утім, позафракційний депутат Олесь Доній заявив, що календарний план задовольняє не всіх.
Чому депутати повинні працювати лише 4 рази на місяць? Лише через те, що олігархи від Партії регіонів неспроможні щоденно ходити на роботу
Олесь Доній

«Верховна Рада повинна працювати стабільно, системно, і це означає щоденно. Чому інші громадяни України працюють щоденно, а депутати повинні працювати лише 4 рази на місяць? Лише через те, що олігархи від Партії регіонів не спроможні щоденно ходити на роботу. Вони хочуть контролювати свій бізнес і тоді вони просто не можуть ходити до сесійної зали», – наголосив Доній.

Чого не вистачає Партії регіонів для персонального голосування?

Протягом тижня, до наступного пленарного засідання, депутати мають вирішити питання щодо представництва у парламентських комітетах. Бо упродовж тижня, що минув, домовитися не вдалося, про це кажуть як у більшості, так і в опозиції.

Тим часом фракція Партії регіонів працюватиме і над розробкою змін до Регламенту Верховної Ради, які б забезпечили персональне голосування. Про це заявив депутат від цієї політичної сили Сергій Тігіпко. За його словами, «вирішити питання кнопкодавства лише сенсорною кнопкою не вдасться», а запропоновані зміни мають врахувати досвід європейських країн. «Який дозволяє персонально голосувати за всі рішення, але водночас дає можливість фракціям, які мають плюс один голос для створення більшості працювати ефективно», – сказав Тігіпко.

Зокрема, Партія регіонів пропонує Верховній Раді голосувати раз на пленарний тиждень, повідомив член фракції цієї політичної сили Ярослав Сухий.

«Це може бути наступним чином: реєструюся, і мені видають мою картку для голосування. Тобто, ніхто не зможе 3,4, 5 чи 10 карток мати на руках. Можуть бути такі зміни. Можуть бути й інші зміни, наприклад, голосування в один день», – розповів Сухий.
Опозиціонер і регіонал про роботу Ради
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Опозиція налякала Януковича?

Під час свого виступу з трибуни парламенту Сергій Тігіпко також пригрозив опозиції блокуванням роботи, якщо депутатам не дозволятимуть виступати російською мовою. У відповідь на це депутат Олег Тягнибок заявив, що очолювана ним «Свобода» вимагає лише дотримання українського законодавства.

У цей день опозиція також отримала привід нагадати про свої можливості. Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що меншість наполягатиме на проведенні позачергового засідання парламенту, якщо Президент Віктор Янукович у Москві підпише документ щодо вступу України у Митний союз. Утім, пізніше стало відомо, що запланований на вівторок, 18 грудня, робочий візит Януковича до Росії перенесено. Це була ініціатива російської сторони, повідомив позафракційний депутат Петро Порошенко. Утім, на думку депутата від «Свободи» Андрія Іллєнка візит відклали через активну позицію парламентської меншості.

«Змусили його відмовитися від своїх планів. Це сталося у першу чергу через те, що Янукович прекрасно розуміє, з яким опором він би зіткнувся і в сесійні залі, і поза парламентом. Ситуація в країні сильно змінилася, це вже не Рада попереднього скликання і він би не зміг протягти ратифікацію цих угод через парламент», – заявив Іллєнко.

(Далі статтю відредаговано і внесено уточнення 19 грудня)

Крім того, депутати ухвалили постанову про висвітлення роботи Верховної Ради сьомого скликання. 357 депутатів із 404 зареєстрованих у залі проголосували за документ, яким визначили, що Національна радіокомпанія України здійснюватиме трансляцію пленарних засідань парламенту у прямому ефірі на Першому загальнонаціональному каналі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG