Доступність посилання

ТОП новини

Кузьмін мститься за відмову Тимошенко брати його у команду – Соболєв


Заступник Генпрокурора заявив, що «Батьківщину» фінансували з офшорів
Заступник Генпрокурора заявив, що «Батьківщину» фінансували з офшорів
Київ – Заступник Генпрокурора України Ренат Кузьмін звинуватив партію «Батьківщина» у фінансуванні з офшорних рахунків. Водночас, він визнав, що це неперевірена інформація. Відтак, заступник Генпрокурора подібними заявами сам порушує закон, кажуть у «Батьківщині». Втім, експерти радять опозиціонерам готуватися до серйозного захисту, оскільки подібні обвинувачення можуть бути підставою для відмови в реєстрації партії.

Перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін звинувачує у порушенні законодавства всю партію «Батьківщина». Він заявив, що політичну силу незаконно фінансували з-за кордону.

«Інформація, яка перевіряється нині, зводиться до того, що рахунки, які були виставлені піар-компаніями БЮТу за користування послугами цих компаній, були проплачені не БЮТом, а компаніями, зареєстрованими в офшорних зонах. Якщо ця інформація підтвердиться, то це означатиме, що політична сила фінансувалася з порушенням чинного в Україні законодавства», – сказав Кузьмін.

Кузьміну треба перевірити рахунки фінансистів Партії регіонів – Соболєв

У «Батьківщині» запевняють, що партія фінансується представниками малого та середнього бізнесу, які не мають можливості відкривати рахунки в офшорних зонах. Відтак, порушенням закону є непідтверджені доказами заяви Рената Кузьміна, відзначив у коментарі для Радіо Свобода заступник голови парламентської фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.
Я б йому радив перевірити офшорні рахунки Ахметова, Колеснікова, Фірташа, а також рахунки, з яких перераховувалися гроші на оплату його поїздок за рубіж із грошей Партії регіонів
Сергій Соболєв

«Кузьміну треба покаятися, як він просився у Юлії Тимошенко стати Генеральним прокурором, якщо вона стане Президентам, а вже тоді розповідати казки про вбивства замовні, про якісь офшорні компанії та все інше. Я б йому радив перевірити офшорні рахунки Рината Ахметова, Бориса Колеснікова, Дмитра Фірташа, а також рахунки, з яких перераховувалися гроші на оплату його поїздок за рубіж із грошей Партії регіонів. Я не розумію, що за мораль у цією людини, якщо вона дозволяє собі робити заяви на межі злочину», – наголосив Соболєв.

Прокуратура діє, як слон у посудній лавці – Фесенко

Заяви Кузьміна, серед іншого, мають на меті спробу розколоти «Батьківщину», зауважив у розмові з Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко. Водночас, експерт відзначив, що, навіть не досягши такої мети, Генпрокуратура може завдати нищівного удару по політичні силі.
Звинувачення у фінансуванні з-за кордону може стати серйозним інструментом впливу
Володимир Фесенко

«Батьківщині» зараз треба вибудовувати серйозну лінію захисту. Кузьмін слів на вітер не кидає. Звинувачення у фінансуванні з-за кордону може стати серйозним інструментом впливу. Кузьмін політичних аргументів не сприймає. Він буде діяти нібито суто юридично і може довести до суду, тоді може постати питання про відмову в реєстрації, що дуже небезпечно. Але це стане приводом для нового гучного політичного скандалу. Прокуратура діє, як слон у посудній лавці, тому я б серйозно до цього ставився», – зазначив Фесенко.

За словами Рената Кузьміна, у матеріалах щодо фінансування діяльності «Батьківщини» з-за кордону фігурує депутат від цієї партії Григорій Немиря. За твердженням однопартійців Немирі, у середу він уже ходив на допит до прокуратури, який тривав три з половиною години.

«Батьківщина» оприлюднила свою офіційну заяву, де йдеться, що Ренат Кузьмін намагається очорнити партію, поширюючи недостовірну інформацію щодо заступника глави партії Григорія Немирі.

Раніше прес-секретар Григорія Немирі Наталія Лисова заявляла, що інформація про його причетність до офшорних рахунків є «чорним піаром». Вона робила цю заяву у зв’язку з появою в Інтернеті сайту nemyrialeaks.com з інформацією діяльність політика.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG