Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари протестують проти виставки, що звеличує Сталіна в Сімферополі


Меджліс кримських татар розцінює як провокацію намір регіонального осередку російської організації відкрити виставку, що має на меті возвеличення Йосифа Сталіна, організатора масових репресій у Радянському Союзу, що включали Голодомор 1932-33 років та масову депортацію кримських татар у 1944 році.

«Ця виставка – явно запланована провокаційна акція для дискредитації України в період, коли вона недавно прийняла на себе престижну місію головування в Організації з безпеки і співпраці в Європі», ­– говориться в заяві Меджлісу.

Представники Меджилісу відзначили, що керівництво автономії Криму, зокрема і представники служб безпеки і МВС України, зайняли «незрозумілу позицію».

Прорадянська організація «Суть часу – Крим» повідомляє, що заплановане на 21 грудня в Сімферополі відкриття виставки, присвячено 133-річчю від дня народження Сталіна, «одного з найбільш значних керівників держави в історії російської цивілізації».

«Суть часу» – російський громадський рух, мета якого – відтворення духовної та культурної єдності й захист загальних цінностей на пострадянському просторі.

За указом Сталіна в травні 1944 року з Криму виселили до Середньої Азії, Сибіру і на Урал кримських татар. Їх звинувачували в дезертирстві з Кримської армії та пособництві німецьким солдатам. Татари змогли почали повертатися на півострів лише наприкінці 1980-х - початку 1990-х років.
XS
SM
MD
LG