Доступність посилання

ТОП новини

Виставку про Сталіна, привезену з Росії, розгромили в Сімферополі (ФОТО)


Сімферополь – Група кримських татар на чолі з представниками Меджлісу кримськотатарського народу розгромила виставку, присвячену радянському диктатору Йосипу Сталіну. Вони були обурені прославлянням людини, яка в Україні офіційно визнана винною в організації Голодомору з багатомільйонними жертвами, а також особисто підписала наказ про насильницьку депортацію всього кримськотатарського народу з його історичної батьківщини. Організатори виставки, яка прибула з Росії, заявили, що вони хотіли лише показати «об’єктивний образ історичної постаті і керівника великої держави».

Виставка на перехресті центральних вулиць Сімферополя, присвячена 133-річчю від дня народження радянського диктатора Йосипа Сталіна, простояла не більше ніж 40 хвилин. Стенди в центрі Сімферополя поставили особи, що назвалися представниками російської громадської організації «Сутність часу» та її кримського відділення.

На виставці були представлені фотографії самого Сталіна, а також іноземних політичних діячів 20-го століття з хвалебними цитатами про Сталіна, офіційні фотографії сталінського періоду, а також роздавалися листівки із закликом «розібратися в історії і віддати належне такій масштабній історичній постаті як Сталін».

«Сутність часу» – всеросійський громадський ліво-націоналістичний рух, засновником і лідером якого є Сергій Кургінян, ставить на меті через синтез комуністичних, націоналістичних і православних ідей відродження СРСР.

Представники організаторів заявили журналістам, що вважають депортацію кримськотатарського народу у 1944 році за наказом голови Державного комітету оборони СРСР Йосипа Сталіна «найвеличнішим актом гуманізму». За словами представника руху «Сутність часу» Віктора Миронова, кримські татари у роки війни 1941-45 років «масово зраджували, дезертирували і переходили на бік ворога», тож «за законами воєнного часу їх мали б розстріляти», а так «лише» депортували з родинами. «Цим людям було збережене життя. Це і є проявом гуманізму, великого людського гуманізму», – зазначив Віктор Миронов.

Сталіну і Гітлеру не місце в Криму – активісти

Мляві дискусії кількох журналістів із організаторами виставки перервала група сімферопольців, серед яких були керівник Секретаріату Меджлісу Заїр Смедляєв і голова відділу зовнішніх зв’язків Меджлісу Алі Хамзін. Вони закликали організаторів прибрати виставку, аргументуючи це тим, що Сталін в Україні визнаний у суді винним в організації Голодомору і загибелі мільйонів людей, а також особисто віддав наказ про депортацію кримських татар, що теж визнана злочинною.

«Тут намагаються пропагувати тирана, який знищив майже половину кримськотатарського народу. Понад 46 відсотків кримських татар загинули під час насильницького виселення і в перші роки депортації. Ми всі разом, громадяни різних національностей, маємо об’єднатися, щоб не давати пропагувати ні Гітлера, ні Сталіна!» – заявив Заїр Смедляєв.

Після відмови організаторів згорнути виставку, активісти Меджлісу поперекидали стенди з цитатами і зображеннями Сталіна, деякі присутні також долучилася до демонтажу і хтось понамальовував фарбою з балончиків на знесених стендах зображення, схожі на свастику. «Для нас Сталін і Гітлер однакові!» – заявили представники кримськотатарської громади.

Голова відділу зовнішніх зв’язків Меджлісу Алі Хамзін вислови Радіо Свобода здивування щодо пасивності місцевої і центральної влади, які не реагують на намагання закордонних структур возвеличувати диктатора, відповідального за смерть мільйонів людей в Центральній і Східній Європі та Азії.

«Це якийсь виклик і провокація саме в той момент, коли Україна почне головувати в ОБСЄ», – зазначає Алі Хамзін.

Представники правоохоронних органів, яких кілька десятків були присутні під час проведення акції, в конфлікт не втручалися. У міськвиконкомі Сімферополя відмовилися коментувати те, чому місцева влада не спробувала заборонити через суд акцію, яка могла образити національні почуття сімферопольців і спровокувати конфлікт на етнічному ґрунті.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG