Доступність посилання

ТОП новини

Чи випустять із в’язниці хворого Луценка?


Київ – На 24 грудня призначено судове засідання у Менській колонії на Чернігівщині, де відбуває покарання колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. Слухатиметься клопотання про дострокове звільнення його за станом здоров’я. Адвокати Луценка не покладають особливих надій на задоволення клопотання і у разі відмови мають намір звертатися до Європейського суду з прав людини.

Раніше у Юрія Луценка діагностували цукровий діабет, вірусний гепатит та цироз печінки. Адвокати екс-міністра подали клопотання до суду, посилаючись на затверджений Державним комітетом відбування покарань та Міністерством охорони здоров’я перелік захворювань, які є підставою для звернення про дострокове звільнення.

Юрій Луценко – тяжко хворий, це визнавав навіть Печерський районний суд, який ухвалив вирок щодо позбавлення волі, говорить адвокат політика Олексій Баганець.

У вироку як обставини пом’якшення було написано, що у Луценка є цілий ряд хвороб, які є тяжкі, що підтверджується медичними документами у кримінальній справі
Олексій Баганець
«У вироку як обставини пом’якшення було написано, що у Луценка є цілий ряд хвороб, які є тяжк, що підтверджується медичними документами у кримінальній справі, – зауважує він. – Понад дев’ять разів його обстежували, а його треба лікувати. Установа виконання покарань, яка відповідає за стан його здоров’я і повинна забезпечувати виконання його права на медичну допомогу, цього права йому не забезпечує».

Втішного для свого підопічного прогнозу щодо перебігу суду адвокат не робить. Однак, за його словами, захисники Луценка продовжать захищати його права в українських судах, а потім – у разі потреби – і в Європейському суді з прав людини.

Не випустять, але лікувати будуть – депутат

Луценка навряд чи зараз випустять на свободу, але лікувати повинні – найімовірніше, за межами колонії, зауважує у коментарі Радіо Свобода депутат-регіонал Володимир Олійник.

Є перелік хвороб, за наявності яких є всі підстави звільнити від виконання покарання. Це достатньо серйозні захворювання, зокрема, онкологічного характеру. Наскільки мені відомо, у Луценка таких захворювань не виявлено
Володимир Олійник
«Чітко у самих інструкціях, які погоджені із Мін’юстом і Міністерством охорони здоров’я, є перелік хвороб, за наявності яких є всі підстави звільнити від виконання покарання. Це достатньо серйозні захворювання, зокрема, онкологічного характеру. Наскільки мені відомо, у Луценка таких захворювань не виявлено, а тому навряд чи є юридичні підстави для звільнення від відбування покарання», – зазначає депутат.

У затвердженому в січні 2000 року «Переліку захворювань, які є підставою для подання в суди матеріалів про звільнення засуджених від дальшого відбування покарання», окрім онкологічних захворювань, фігурують також цирози печінки та деякі різновиди цукрового діабету. Рішення, однак, повинен ухвалити суд.

Луценка затримали наприкінці 2010 року. Його звинуватили у заволодінні державним майном в особливо великих розмірах і в перевищенні службових повноважень.

У лютому 2012 Печерський райсуд Києва засудив Юрія Луценка до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна, позбавленням права обіймати керівні посади, а також рангу державного службовця, пізніше апеляційний суд підтвердив попередній вирок. Луценко себе винним не визнає.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG