Доступність посилання

ТОП новини

В Україні стартувала акція за екологічне святкування Нового року


Нелегальний ялинковий ринок у Дніпропетровську
Нелегальний ялинковий ринок у Дніпропетровську
Дніпропетровськ – У шести великих містах України – Дніпропетровську, Харкові, Києві, Одесі, Полтаві та Сімферополі – відбувається акція «НеЯЛИНКА 2013». Волонтери, захисники довкілля почали навчати всіх охочих людей, як зустріти Новий рік без шкоди для природи.

Цей рух розпочався з Дніпропетровська – активісти вийшли на вулиці, щоб роздати перехожим інформаційні листівки й закликати зустрічати Новий рік у «стилі еко», тобто «не завдаючи шкоди природі, а значить, і собі».

Замість пластикових новорічних іграшок – прикраси з пресованого картону або паперові, склеєні власноруч, замість зрубаної ялинки – жива ялинка в горщику, а то й взагалі без неї – ось що пропонують волонтери. Вони також закликають більше замислюватись над подарунками, аби після свят купа придбаного на розпродажах не стала сміттям.

Ялинки з шишок, паперу й … огірків

Молоді люди ведуть роботу й у соціальних мережах – ВКонтакте і Фейсбук, там викладають конкретні поради, як зустріти новий рік екологічно, і збирають досвід однодумців.

Одна з координаторів акції в Дніпропетровську Ольга Архипова каже: підготовка свята в стилі «еко» потребуватиме більше часу та зусиль, але воно того варте.

«Ми даємо купу варіантів, в інтернеті є купа ідей, а ми чекаємо, що у людей будуть свої нестандартні ідеї, підходи», – зазначає Ольга Архипова.

Як варіант – національний – дідух, який зі збіжжя роблять. Купа ідей
Любомудр Назар’єв
«Як варіант – національний – дідух, який зі збіжжя роблять. Купа ідей, можна увімкнути фантазію», – додає її однодумець Любомудр Назар’єв.

У рамках акції молоді люди також оголосили всеукраїнський конкурс альтернативної ялинки. Це може бути лісова красуня з екологічних матеріалів – з шишок, паперу, навіть з огірків чи капусти, її можна з’їсти просто за святковим столом. Серед учасників будуть обрані троє переможців, вони отримають екологічні призи. Результати оголосять 3 січня, кажуть організатори.
Головна ялинка Дніпропетровщини неекологічна – з металу та пластику
Головна ялинка Дніпропетровщини неекологічна – з металу та пластику

Зрубана ялинка – неетично, але екологічніше за пластик?

Водночас громадські активісти-екологи застерігають: відмовлятись від живої ялинки на користь пластикової, за останніми дослідженнями, нераціонально. Пластикова прослужить довше, однак проблем з її утилізацією набагато більше, каже громадська активістка Любов Колосовська.

При виготовленні пластикової ялинки використовується сфера нафтопереробки, це токсичні викиди, парникові гази. А полівінілхлорид, з якого вона робиться, не розкладається. Рано чи пізно ця ялинка стане сміттям і її ніхто вже не переробить
Любов Колосовська
«Ми це питання вивчили і з’ясували, що екологічніше навіть зрубати ялинку, ніж використовувати пластикову. При виготовленні пластикової ялинки використовується сфера нафтопереробки, це токсичні викиди, парникові гази. А полівінілхлорид, з якого вона робиться, не розкладається. Рано чи пізно ця ялинка стане сміттям і її ніхто вже не переробить. З іншого боку, зрубана ялинка – це неетично. Дуже багато питань є такими ж дискусійними», – вважає Колосовська.

Між тим на вулицях Дніпропетровська, як виглядає, прихильників екосвяткувань не так і багато. Жива ялинка й скляні чи пластикові іграшки для багатьох звичніші.

«Для нас, як для дорослих людей, дуже важливо,щоб ялинка була справжня, як у дитинстві. Так, як пахне хвоя, ніщо не пахне».

«Я ставлю штучну. Мені шкода справжню ялинку. Чоловік просить чогось свіженького, щоб пахло, тоді я купую просто віночок із гілочок і все», – говорили Радіо Свобода перехожі.

Водночас молоді люди, що започаткували акцію «НЕялинка», заявляють про амбітні цілі: вони хочуть продовжити справу громадського захисту довкілля відомого українського еколога Володимира Гончаренка, який загинув за нез’ясованих обставин влітку 2012 року.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG