Доступність посилання

ТОП новини

Президент Єгипту заявив, що нова конституція принесе стабільність


Президент Єгипту Мохаммед Мурсі привітав у середу схвалення нової конституції країни і заявив, що вона принесе Єгиптові стабільність.

У першому телевиступі від часу конституційного референдуму він заявив, що цей референдум був «цілком прозорий», і відкинув звинувачення у фальсифікаціях, заявивши, що єгиптяни підтримали нову конституцію «зі своєї власної волі».

Мурсі також знову виступив на захист своїх суперечливих рішень напередодні референдуму, які стосувалися, зокрема, значного розширення повноважень самому собі, заявивши, що всі ці рішення він завжди ухвалював тільки «в інтересах держави».

За словами президента, розбіжності в суспільстві – це здорове явище, але всі мають відкинути насильство. Він також закликав усі політичні сили до діалогу національної єдності.

Президент також пообіцяв долати економічну кризу у країні.

У середу вранці Мурсі підписав нову конституцію, надаючи їй чинності, після того, як у вівторок Виборча комісія Єгипту оголосила офіційні результати референдуму, за якими 63,8 відсотка його учасників проголосували за проект цієї конституції. При цьому явка на референдум склала менш як 33 відсотки від усіх зареєстрованих виборців із правом голосу, що означає, що загалом проект конституції підтримала менш як третина виборців.

Також у середу верхня палата парламенту Єгипту, Дорадча рада, зібралася для того, щоб прийняти депутатську присягу в 90 нових депутатів, яких, за конституцією, призначає сам президент. Решта 180 її депутатів були обрані на початку року. Опозиція різко скритикувала ці призначення, завдяки яким у палаті цілком переважають ісламісти.

Ця палата, яка досі фактично не працювала, має розробити проект нового закону про вибори, за яким мають обрати нову нижню палату. Ці вибори мають відбутися до кінця лютого. Попередній склад нижньої палати, обраний наприкінці минулого і на початку цього року, був майже відразу розпущений Вищим конституційним судом, який визнав попередній виборчий закон не відповідним попередній тимчасовій конституції.

Тим часом єгипетський фунт упав у середу до найнижчого рівня стосовно долара США майже за вісім років. Єгиптяни кинулися скуповувати долари і знімати свої гроші з банківських рахунків, побоюючись подальшого знецінення національної грошової одиниці.

Проект нині затвердженої конституції розробили конституційні збори, більшість членів яких склали ідейні прихильники президента, вихідця із ісламістських кіл. Нечисленні представники опозиції на знак протесту бойкотували їхню роботу. Наміри президента винести цей проект на референдум викликали попередніми тижнями тривалі масові протести і сутички між прихильниками і супротивниками Мурсі. Опозиція, а також правозахисники, і в Єгипті, і за кордоном, наголошують, що ця конституція не гарантує демократичних свобод, прав жінок і меншин і створює орієнтовану на іслам «релігійну державу».
XS
SM
MD
LG