Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет у 2013-му: не інформатор, а помічник


Київ – 2013 рік для українського інтернету може бути позначений спробою держави посилити свій контроль за мережею. Таку думку висловлюють в Українській інтернет-асоціації. Там констатують: більшає користувачів, зокрема тих, хто через мережу продає свої послуги. Тож щонайменше з цієї причини держава пильніше стежитиме за розвитком Всесвітнього павутиння. Говорячи ж про світові тенденції, експерти вказують на те, що інтернет дедалі більше інтегрується в життя і опановуватиме віднині роль помічника, а не лише інформатора.

Восени правозахисники з Freedom House презентували звіт під назвою «Свобода мережі», в якому зокрема порушили питання українського інтернету. Україну визнали вільною державою – на рівні з Грузією, Великобританією та США, однак також виокремили низку особливостей.

Так, в Україні чимдалі популярнішими стають проплачені коментатори, які активно «тролять» на мовні та політичні теми. Кібератаки на незалежні сайти, пише Freedom House, в Україні не дуже поширені – так само, як і блокування сайтів, які з тих чи інших причин не подобаються владі. Водночас, за підсумками доповіді, тривожними були деякі законодавчі ініціативи, як-то спроба ухвалити закон про захист суспільної моралі, яким зокрема пропонувалося блокувати той інтернет-контент, що цій самій моралі нібито суперечитиме.

2013 рік, вважають в Інтернет-асоціації України, може позначитися спробою держави посилити контроль за провайдерами, а також за тими, хто використовує інтернет для надання послуг.
У громадських організацій цього року буде багато роботи
Тетяна Попова

«У громадських організацій, а також тих об’єднань, діяльність яких стосується інтернету, цього року буде багато роботи. Буде чимало спроб із боку держави регулювати контент в інтернеті», – вважає заступник голови правління Інтернет-асоціації Тетяна Попова.

Говорячи про 2012-й, вона виокремлює низку тенденцій, якими, на її думку, жив український інтернет. Зокрема, рік відзначився зростанням кількості інтернет-користувачів – за словами експерта, нині доступ до мережі має майже половина населення. Водночас, непростими були зусилля інтернет-провайдерів у різних регіонах України розширити мережу охоплення: мовляв, непоодинокими були випадки блокування органами місцевої влади доступу до об’єктів комунальної власності.

Питання приватності – в центрі уваги

Журнал Economist у своєму прогнозі на 2013 рік пише про те, що неабияк гостро у новому році у світі постане питання приватності в інтернеті. Так, на думку аналітиків видання, популярності набуватимуть пошуковики, які обіцяють не зберігати історії активності своїх користувачів, а також не відстежувати їхнє пересування інтернетом. Окрім того, прогнозує Economist, 2013 року інтернет стане переважно мобільним засобом зв’язку. А це, зокрема, означає втрати на ринку для виробників персональних комп’ютерів.

Юрій Янківський, фото часів початку Інтернету в Україні (початок 90-х)
Юрій Янківський, фото часів початку Інтернету в Україні (початок 90-х)
Свої прогнози щодо 2013 року Радіо Свобода озвучив і один із засновників українського інтернету Юрій Янківський. На його думку, світова мережа нового року розпочне перехід зі статусу інформатора до статусу персоналізованого порадника.

«Хотілося б побачити такий інтернет, який мені допоможе. Не лише дасть інформацію, але й скаже, що мені потрібно, як мені організувати цікаву подорож, як звести будинок, купити машину. Конкретні поради конкретно для мене», – каже він.

Юрій Янківський прогнозує, що у новому році вчені активно працюватимуть над створенням розумних систем, керованих через інтернет, покликаних зробити комфортнішим щоденне життя людини. Це стосується й організації побуту, і, наприклад, керування автомобілем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG