Доступність посилання

ТОП новини

Україна в ОБСЄ очолить боротьбу з торгівлею людьми


Київ – Україна, яка головуватиме в ОБСЄ упродовж 2013 року, одним зі своїх пріоритетів у цій організації визначила протидію торгівлі людьми. Між тим, правозахисники відзначають, що, з одного боку, Україна є серед світових лідерів за масштабами торгівлі людьми, а з іншого, головуючи в ОБСЄ, вона мала б приділяти увагу захисту прав людини в цілому.

Україна є країною походження, транзиту й дедалі частіше – призначення торгівлі людьми, таке визначення масштабам цього явища у державі дала Міжнародна організація з міграції. Днями вона оприлюднила свої підрахунки, за якими жертвами торгівлі людьми від 2000 року рік стали майже 9 тисяч українців (це ті люди, які отримали допомогу МОМ). Зі свого боку, організація GFK Ukrаine наводить розрахунки, за якими за 21 рік від торгівлі людьми постраждали близько 120 тисяч громадян України.

За словами заступника координатора програми Представництва МОМ в Україні з протидії торгівлі людьми Оксани Горбунової, більшість цих людей зазнала трудової експлуатації – передовсім у Росії, Польщі та в межах України. Зокрема у 2012 році Міжнародна організація з міграції виявила факти, коли фермери у Херсонській, Вінницькій та в Луганській області тримали у рабстві людей – в одних приміщеннях із худобою. Ці факти підтвердила й інша правозахисна організація, «Ла-Страда».

Україна належить до держав, уряд яких докладає недостатньо зусиль протидії торгівлі людьми, зазначив минулого року в своїй щорічній доповіді Державний департамент США.

Тим часом, український уряд обіцяє приділити чільну увагу боротьбі з цим явищем у 2013 році, під час головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко у виступі на пленарній сесії 19-го засідання Ради міністрів Організації з безпеки і співробітництва в Європі в Дубліні назвав протидію торгівлі людьми серед пріоритетів головування України в ОБСЄ, до них належить також урегулювання тривалих конфліктів, енергетична безпека, сприяння економічному розвиткові, в тому числі і розбудові нових торговельних і транспортних коридорів.

Для протидії торгівлі людьми треба знищувати попит – «Ла-Страда»

Те, що саме Україна опікуватиметься боротьбою з торгівлею людьми в ОБСЄ, дуже важливо, наголосила в коментарі Радіо Свобода директор центру «Ла-Страда-Україна» Катерина Левченко.

«Ця тема буде цікавою і корисною для багатьох країн, в яких має місце торгівля людьми, – вважає вона. – Що ж до України, то в ній є свої особливості: це зростання внутрішнього попиту та трудової експлуатації, зменшення середнього віку потерпілих від сексуальної експлуатації. Треба говорити про торгівлю людьми на найвищому політичному рівні».

Катерина Левченко зауважила, що Україна має значні успіхи у цьому напрямку, серед яких ухвалений у 2011 році закон про протидію торгівлі людьми. Вона очікує, що держава знайде серйозних фінансових донорів для протидії цьому явищу, як у самій Україні, так і в державах, які створюють попит на торгівлю людьми.

Член постійної делегації України в ПАРЄ, депутат-регіонал Іван Попеску у коментарі Радіо Свобода наголосив, що дії України в ОБСЄ будуть спрямовані саме на запобігання торгівлі людьми, а не на боротьбу з її наслідками. Однак Україна підніме й інші проблеми, на які в Європі звертають недостатньо уваги, зауважив Іван Попеску.

Ми пропонуватимемо запровадити єдині стандарти оцінки виборчих перегонів для всіх країн
Іван Попеску
«Ми повинні запобігати торгівлі людьми – це основна ідея. Друге – ми опікуватимемося захистом прав людини. Третє – згадаймо про те, що ОБСЄ також спостерігає за виборами. Ми пропонуватимемо запровадити єдині стандарти оцінки виборчих перегонів для всіх країн. ОБСЄ дало критичну оцінку минулим парламентським виборам в Україні, тоді як низка інших організацій визнали їх демократичними. Суттєві порушення були на виборах і в інших країнах, зокрема в Литві, де суд довів застосування масового підкупу в одному з округів, але про проблеми Литви на рівні Європи ніхто не говорить», – зазначив депутат від партії регіонів.

Зі свого боку, правозахисники помічають, що українська влада зосереджує свою роботу в міжнародних інституціях на конкретних нюансах, залишаючи поза увагою головне – захист основоположних прав людини. Про це, зокрема, сказав у коментарі Радіо Свобода голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Українська влада, схоже, мало цікавиться захистом основоположних людських свобод
Євген Захаров
«Україна має певний успішний досвід протидії торгівлі людьми: це і гарячі лінії, і механізми перенаправлення потерпілих до спеціальних інституцій, – каже він. – Але Україна має й багато серйозних проблем у цьому питанні. Натомість щодо захисту основоположних прав людини Україна на кращих позиціях, ніж більшість пострадянських країн. Тож їй варто було приділяти в ОБСЄ основну увагу цьому питанню. Але конкретних ідей щодо цього я від наших посадовців не чув. Можливо, причина в тому, що українська влада, схоже, мало цікавиться захистом основоположних людських свобод: і в себе, і за кордоном. Мені хотілося б помилятися».

Україна головуватиме в ОБСЄ упродовж 2013 року. У контексті цього державний секретар США Гілларі Клінтон на останньому засіданні Ради міністрів ОБСЄ зауважила, що Україна й сама має серйозні проблеми з демократією, зокрема має місце вибіркове правосуддя стосовно представників опозиції. Одночасно президент Росії Володимир Путін заявив, що сподівається на більшу лояльність ОБСЄ до Росії та пострадянських країн під час головування України.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG