Доступність посилання

ТОП новини

Азаров обіцяє підганяти економіку України (ВІДЕО)


Київ – Зростання економіки більше ніж на три з половиною відсотки планує забезпечити український уряд. Для цього, як обіцяє Прем’єр-міністр Микола Азаров, влада покращуватиме інвестиційний клімат, зменшуватиме податковий тиск для ключових галузей і працюватиме над дерегуляцією економіки. Зі свого боку, економісти прогнозують, що українська економіка навряд чи покаже істотне зростання цього року через невдалу державну політику та відсутність дешевих кредитів. Між тим, відсутність росту національного продукту закладена і в державному бюджеті на 2013 рік, вважають фахівці.

Українська влада має забезпечити зростання економіки і підтримку ключових галузей, заявив прем’єр Микола Азаров, відкриваючи в четвер засідання уряду. Він наголосив, що для цього вже створені необхідні правові передумови – зокрема, ухвалені останнім часом закони про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях, про зайнятість населення, про економічний експеримент у суднобудуванні.
Нам треба стимулювати економічний розвиток, забезпечивши зростання ВВП не менш ніж на 3,5%
Микола Азаров

«Нам треба стимулювати економічний розвиток, забезпечивши зростання ВВП цього року не менш ніж на 3,5%. Як цього досягти? Потрібно залучити місцеві ресурси, створити привабливий інвестиційний клімат і продовжити дерегуляцію економіки», – наголосив Азаров.

Прем’єр зауважив, що суттєві податкові пільги та економічну підтримку в новому році матимуть аграрний сектор, ІТ-бізнес (розробка інформаційних технологій) та інші ключові галузі.

Прем’єр запевнив, що українська влада вже йде цим шляхом.Однак за кількома світовими рейтингами інвестиційної привабливості й прозорістю ведення бізнесу Україна посідає останні місця.
Азаров обіцяє підняти ВВП
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Депозитні кошти Нацбанк забирає для кредитування бюджету – Лановий

Українська економіка не має ресурсів для зростання цього року, оскільки через непродуману державну політику виробники здебільшого позбавлені кредитних коштів, зауважив у коментарі для Радіо Свобода економічний експерт, народний депутат попереднього скликання Володимир Лановий.
Ключове питання – це банківський сектор. Без кредитів виробництво не зростатиме
Володимир Лановий

«Ключове питання – це банківський сектор, – зазначає він. – Усі прирости від депозитів вилучаються за певними схемами Нацбанку для фінансування дефіциту бюджету, будівництва інфраструктури та підтримки окремих галузей, – каже економіст. – А без кредитів виробництво не зростатиме. Що ж до 3,5%, заявлених прем’єром, то це рівень, якого не відчують на собі ні українці, ні економіка країни загалом».

Володимир Лановий додав, що ситуацію погіршує і «діра» цьогорічного бюджету: дефіцит на 50 мільярдів гривень і ще 90 мільярдів – запозичення, які цього року держава має повернути.

Іншими словами, автори бюджету-2013 розраховували не на зростання економіки, а на її занепад, пояснює інший економіст Андрій Новак.
Заклали таку структуру бюджету, яка передбачає деградацію економіки
Андрій Новак

«Заклали таку структуру бюджету, яка передбачає деградацію економіки, – зауважує Новак. – Це й інфляція до курсу 8,5 (гривень за долар), і надходження основної частини від ПДВ за рахунок ввезення товарів, а не їх виробництва. І загалом не створюються стимули для розвитку виробництва. 3,5% ВВП виглядають як найоптимістичніший сценарій, для якого немає ніяких підстав. Економіці потрібні додаткові фінансові ресурси, щоб розвиватися, а не лише зводити кінці з кінцями».

Фахівці наголошують, що за нинішніх умов, коли кредитні ставки для промисловості в Україні перевищують 22-25%, не може розвиватися жодна галузь реальної економіки. Відтак вони радять державі опікуватися здешевленням кредитів. І водночас – збільшенням купівельної здатності українців, яка після минулорічних змін податкового, пенсійного та бюджетного законодавств лише зменшується.

Цього року реальне зростання українського ВВП не перевищило пів-відсотка, заявив днями виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера в Україні Олег Устенко. Інші фахівці прогнозують, що так буде і цього року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG