Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську почали відроджувати давні традиції колядування просто неба


Дніпропетровськ, 7 січня 2013 року
Дніпропетровськ, 7 січня 2013 року
Майже півсотні мешканців Дніпропетровська з колядками та вінчівками пройшли в понеділок, 7 січня, центральними вулицями та скверами міста, вітаючи зустрічних із Новим роком та Різдвом Христовим, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Аматорський гурт колядників узяв за мету відроджувати традицію різдвяних співів просто неба. До цього перформансу люди готувалися кілька днів. Разом вони вивчили десяток традиційних українських колядок, і популярних, і автентичних, записаних у селах центральної України. Вивчити всі пісні не встигли, відтак деякі виконували з аркушів.

Хоча традиційно колядки – це пісні, що прославляють Ісуса Христа та Матір Божу, але колядувати на вулиці Дніпропетровська вийшли не тільки християни, до них долучились представники інших конфесій, люди, далекі від церкви.

Учасники колядування у Дніпропетровську, 7 січня 2013 року
Учасники колядування у Дніпропетровську, 7 січня 2013 року
«На свята хочеться чуда, а колядка – це якоюсь мірою диво. Варто один раз спробувати її проспівати для когось, і відчуваєш, що вона створює особливий настрій», – каже один із організаторів дійства Едуард Аркушин.

Пройшовши святковою ходою, колядники роздали перехожим декілька кошиків солодощів. Кожен охочий також міг отримати тексти колядок і долучитись до гурту.

Різдвяна коляда у Дніпропетровську, за задумом організаторів, має стати традиційною. У вівторок вони «водитимуть козу» просто неба біля центральної обласної ялинки. А потім домовляться зустрітись уже напередодні наступного Різдва – вивчити нові колядки й разом поколядувати.

Традиції, пов’язані з зимовими святами, на Придніпров’ї сягають корінням у глибину століть,упевнені дніпропетровські етнографи. Наразі традиції колядування призабуті навіть у селах.
XS
SM
MD
LG