Доступність посилання

ТОП новини

Потяги «Хюндай» – афера корумпованих чиновників – експерт


Потяг Hyundai на залізничному вокзалі у Києві, 3 січня 2013 року
Потяг Hyundai на залізничному вокзалі у Києві, 3 січня 2013 року
Київ – В Україні провалився перший крок до швидкісного залізничного сполучення. Сотні пасажирів мерзли годинами серед поля у зламаних потягах «Хюндай» та спізнювалися до місця призначення. Міністерство транспорту і зв’язку та «Укрзалізниця» регулярні поломки пояснюють непристосованістю швидкісних потягів до погодних умов в Україні та нестачею досвіду їхнього обслуговування. Експерти ж відзначають, що проект реалізовувався з надмірним поспіхом і без урахування можливостей українського машинобудування, а також супроводжувався корупційними оборудками.

До Євро-2012 запустили 4 маршрути прискореного залізничного сполучення, які з’єднали Київ із Львовом, Донецьком і Дніпропетровськом, де почали курсувати корейські потяги «Інтерсіті» виробництва «Хюндай». Перші проблеми із виконанням графіка перевезень виникли у перші тижні експлуатації швидкісних потягів. А з початком зими експреси «Інтерсіті» почали ламатися регулярно.

Так, 6 грудня в Полтавській області електропоїзд «Хюндай» сполученням Київ-Харків зламався і простояв на перегоні три години. 8 грудня зламався потяг, що мав курсувати за маршрутом Дніпропетровськ-Київ, і пасажири чекали іншого. 12 грудня зламалися одразу два потяги «Інтерсіті», що прямували маршрутом Донецьк-Київ і Київ-Донецьк. 14 грудня через негоду зламалися одразу чотири потяги «Хюндай». 16 грудня замість «Інтерсіті» Львів-Київ на перон у Львові подали звичайний потяг. У ніч на 17 грудня сталася поломка на маршруті Донецьк-Київ, потяг три години стояв у полі між Донецьком і Харковом. 17 грудня експрес «Хюндай» сполученням Дніпропетровськ-Київ мінімум годину стояв на залізничній станції імені Шевченка. Вранці 18 грудня швидкісний потяг не зміг виїхати з Харкова до Києва. 20 грудня «Інтерсіті» сполученням Київ-Донецьк зламався посеред поля на Харківщині. Трохи пізніше, того ж дня, потяг зламався між Києвом і Львовом, між населеними пунктами в лісовій смузі. 21 грудня під Києвом потяг «Хюндай» сполученням Львів-Київ зупинився неподалік столиці.

Заміть корейського «Хюндаї» міг бути французький «TGV»

Урядовці і залізничники давали різні пояснення ситуації: обрив контактного дроту, снігопади та падіння дерев на колію. Також від тодішнього генерального директора «Укрзалізниці», а тепер міністра транспорту і зв’язку Володимира Козака прозвучала й така версія: «В «Хюндаї» самому були неправильні налаштування головного комп’ютера при переході з постійного струму на перемінний. У нас, практично, немає аналогів таких локомотивів. Ці питання нині також усуваються».

Невдовзі після звільнення з посади міністра транспорту і зв’язку Борис Колесніков, який запроваджував проект швидкісного залізничного сполучення, попросив вибачення за закупівлю недостатньо готової до експлуатації в Україні техніки. Він заявив, що цей невдалий проект йому залишився у спадок від попереднього міністра транспорту.

Дійсно, питання створення в Україні швидкісного залізничного сполучення розглядалося ще чотири роки тому, коли міністром транспорту і зв’язку був Йосип Вінський. За його словами, тоді вивчалася можливість перенесення на українські рейки аналога французького швидкісного потягу «ТGV». А «Хюндаї» на той час розглядалися як потяги, виробництво яких з часом можна було налагодити на базі українських підприємств, розповів Радіо Свобода Йосип Вінський.
Немає в Україні аналогу «Хюндай». Є проекти, є розробки, є напрацювання, але реального потяга, який можна поставити на лінію, немає
Йосип Вінський

«Немає в Україні аналога «Хюндай». Є проекти, є розробки, є напрацювання, але реального потяга, який можна поставити на лінію і він буде працювати, такого немає. Наша інфраструктура і наша технічна база, наші спеціалісти не готові до експлуатації такої техніки. Треба будо зробити окремі маршрути, по яких ходять тільки пасажирські потяги, як це працює у Франції чи Кореї. Я не розглядав «Хюндаї» як потяги для Євро-2012. Друга позиція полягала у тому, що потяги ми маємо робити в Україні. Були б бази, матеріальна і ремонтна, були б спеціалісти, які зібрали його своїми руками. І він пройшов би перевірку і літом, і весною, і восени, і взимку», – переконаний Йосип Вінський.

Тим часом, українська влада не полишає надій на прискорення залізничного сполучення.До думок фахівців прислуховуються, як і раніше. Так Президент Віктор Янукович, судячи з його слів, переконаний, що Україна у будь-який момент може розпочати виробництво власних швидкісних потягів.
Маючи власний прототип високошвидкісного потягу, кошти вкладали не у налагодження свого серійного виробництва, а у придбання імпортної техніки
Віктор Янукович

«Маючи власний прототип високошвидкісного потягу, кошти вкладали не у налагодження свого серійного виробництва, а у придбання імпортної техніки. Що, нам не було зрозуміло, що ця техніка не пристосована до наших умов експлуатації до кінця? Не кажучи вже про інтерес нашого товаровиробника», – сказав Янукович.

Треба, щоб керівники були не «смотрящими», а професіоналами – Салій

Утім, якби Україні вдалося найшвидшими темпами створити інфраструктуру для запровадження швидкісного залізничного сполучення й збудувати власний потяг, то перш ніж розпочинати перевезення пасажирів, його слід було б протестувати упродовж року, зазначив у коментарі для Радіо Свобода екс-заступник міністра транспорту і зв’язку Іван Салій. На його думку, перебої у роботі «Хюндаїв» пов’язані у першу чергу з тим, що вони не були достатньо випробувані в українських умовах.
Тут виникає тема відкатів, які, за замовчанням, дорівнюють 30 відсоткам з будь-якої бюджетної копійки
Іван Салій

«Таким чином ці «Хюндаї» мали працювати рік, корейці повинні на ньому були працювати і дати нам його із гарантією. Це просто втрата будь-якого професіоналізму. Все ж треба, щоб керівники галузей були не «смотрящими», а професіоналами, і слухати професіоналів потрібно. Я не думаю, що залізничники не робили зауважень по «Хюндай». Ви ж розумієте, в чому справа: тут виникає тема відкатів, які, за замовчанням, дорівнюють 30 відсоткам з будь-якої бюджетної копійки», – зазначив Салій.

Тож спочатку слід змінити систему ухваленні рішень, а вже тоді впроваджувати інновації, зауважив в ефірі Радіо Свобода експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE-Україна» Володимир Дубровський.
Корумповані чиновники свідомо зробили таку аферу, щоб розпиляти багато грошей
Володимир Дубровський

«Корумповані чиновники свідомо зробили таку аферу, щоб розпиляти багато грошей. Є речі технічні і є речі системні. Реформи мають передувати технічним удосконаленням», – наголосив Дубровський.

Після численних поломок потягів «Хюндай» в українських ЗМІ з’явилися повідомлення, що багатостраждальні «Інтерсіті» знімуть із маршрутів. Утім, «Укрзалізниця» спростувала цю інформацію і повідомила, що із 16 рейсів, які здійснюють електротяги виробництва «Хюндай», на 7 рейсах відбулася заміна рухомого складу, а тим часом команда корейських фахівців усуває виявлені під час експлуатації недоліки потягів «Інтрерсіті».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG