Доступність посилання

ТОП новини

У нас з’явилося таке, трошки смішне, східне поняття «Сім’ї» – політолог


Юрій Рубан
Юрій Рубан
Київ – В Україні потроху звикають до того, що призначення усе частіше є навіть не волею, а просто примхою однієї людини. Все рідше посади обіймають люди, які мають і політичне, і професійне ім’я. Таким чином політичний експерт, колишній глава Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан прокоментував останні кадрові рішення Президента Віктора Януковича.

– На Ваш погляд, чим є оці всі останні кадрові рішення Президента України – можна назвати це якоюсь несподіванкою, чи це все було очікуваним так чи інакше?


Ми потроху звикаємо до того, що призначення у нас усе частіше є навіть не волею, а просто примхою однієї людини
Юрій Рубан
– Ми потроху звикаємо до того, що призначення у нас усе частіше є навіть не волею, а просто примхою однієї людини. Хоча, при всіх повноваженнях Президента, це державні посади, а не посади в його особистому господарстві. І останнім часом видно, що у Президента (власне, у влади, яку він представляє, яку він уособлює та очолює, немає довгої лави. Такої, щоб влада могла пред’явити публічно – якихось особистостей, кандидатів із потужною репутацією. Я хотів би нагадати, що попередній керівник СБУ, на мій погляд, мав би піти у відставку тоді, коли на території України викрали громадянина іншої держави.

– Ви маєте на увазі громадянина Росії Леоніда Развозжаєва?

– Так. Я так розумію, що ніхто не скасовував старе-добре визначення держави, як монополії на насильство на певній території.

Усе рідше посади у нас обіймають люди, які мають, грубо кажучи, і політичне, і професійне ім’я
Юрій Рубан
І загалом усе рідше посади у нас обіймають люди, які мають, грубо кажучи, і політичне, і професійне ім’я. Все частіше ми змушені задовольнятися чутками про те, що той чи інший персонаж має хороші зв’язки чи то з Президентом, чи то з його родичами. Ми цього не знаємо, сам Президент свої призначення не коментує. Коли ви востаннє бачили прес-секретаря Президента, яка могла б теж прокоментувати певні призначення?

Якщо суспільство не включають в ухвалення рішень, навіть інформаційним чином, то відбувається те, що називають відчуженням від влади
Юрій Рубан
І тому, оскільки суспільство перебуває в інформаційному вакуумі щодо рішень Президента, то можна і не дивуватися реакціям суспільства. Адже, якщо суспільство не включають в ухвалення рішень, навіть інформаційним чином, то відбувається те, що називають відчуженням від влади.

– А Ви погоджуєтеся із твердженням деяких політичних оглядачів, що всі ці призначення з боку Віктора Федоровича – зміцнення так званої «Сім’ї»? Це стосується і попередніх деяких кадрових рішень глави держави.

– Я читаю в інтернеті всілякі дописи про «родичів», «зв’язки» тощо. У нас з’явилося таке, трошки смішне, східне поняття «Сім’ї» і так далі… Я не поділяю спекуляцій на цю тему, але сподіваюсь, що Україна колись буде європейською державою, і мені не подобається, коли мені публічно не пояснюють, з яких міркувань обрана та чи інша особа.

От, паралельно розгортаються призначення в тих же Сполучених Штатах. Там Президент вносить подання до конгресу, сенатори обговорюють ті чи інші обрані главою Білого дому кандидатури. Ці люди давним-давно відомі, кожен із них має величезний, довжелезний послужний бездоганний список. Мені прикро, що у нас нічого подібного немає. Це найголовніше, що мені не подобається.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG