Доступність посилання

ТОП новини

У Росії пройшли багатотисячні акції проти «негідників»


Під час «Маршу проти негідників» у Москві, 13 січня 2013 року
Під час «Маршу проти негідників» у Москві, 13 січня 2013 року
Москва – У Москві в неділю пройшла хода «Марш проти негідників» – на протест проти «закону Діми Яковлєва», який заборонив американцям всиновлювати російських сиріт, а також за розпуск Держдуми, яка підтримала закон майже одноголосно. Оцінки чисельності учасників акції, як уже звично, кардинально розійшлися: офіційні дані московської поліції – 7 тисяч осіб, а учасники і організатори маршу називають до 50 тисяч. Менші акції відбулися і в інших містах Росії.

Хода в центральній частині Москви, по бульварах від Пушкінської площі до проспекту Сахарова, пройшла спокійно, учасники несли плакати з портретами депутатів та інших прибічників «анти-Магнітського закону», він же «закон Діми Яковлєва». Цей закон у народі назвали законом негідників, звідси і назва маршу.

Колишній депутат Держдуми Росії, а нині опозиційний політик Геннадій Гудков був серед учасників протесту.

«Я не згоден із цим законом. Я взагалі вважаю, що те, що зараз відбувається у владі – це просто істерика, це повна розгубленість. Це нерозуміння, що і чого потрібно робити з країною, для країни і для народу», – вважає Гудков.

Холод – не перешкода для протестів

Незважаючи на холодну погоду, взяти участь в акції вирішили кілька десятків тисяч людей. Серед них були люди різного віку, соціальних верств і політичних поглядів.

Один з учасників акції так пояснив, чому не зміг не прийти на «Марш проти негідників»: «Ми прийшли, щоб висловити своє незадоволення цим огидним законом, який ухвалила Держдума і який підписав наш президент. Я вважаю, що таку Думу треба розпустити, а така людина, як Путін, не гідна бути президентом».

Сергій Удальцов спалює портрет Володимира Путіна під час «Маршу проти негідників» у Москві, 13 січня 2013 року
Сергій Удальцов спалює портрет Володимира Путіна під час «Маршу проти негідників» у Москві, 13 січня 2013 року
У ході брали участь депутати Держдуми, які проголосували проти прийняття «анти-Магнітського закону», а також практично всі лідери російської опозиції: Борис Нємцов, Сергій Удальцов, Михайло Касьянов, Ілля Яшин. Люди несли плакати, написані від руки, але зате щиро і від серця: «У холодній війні замерзають діти!», «Діти – не зброя в боротьбі з Америкою!», «Не вплутуйте дітей у політику!» Протестувальники скандували слово «Ганьба» на адресу тих, хто голосував цей закон.

Діти-сироти стали заручниками

Закон, що забороняє усиновлення російських дітей американцями, був прийнятий у відповідь на «акт Магнітського», схвалений Конгресом США і підписаний наприкінці року президентом Бараком Обамою. Американці законодавчо оформили заборону на в’їзд у країну кільком десяткам російських посадових осіб, причетних до загибелі у слідчому ізоляторі російського юриста Сергія Магнітського.

Російських громадян обурило насамперед те, що замість справедливого розслідування смерті Магнітського російська влада відігралася на дітях-сиротах. Саме тому люди вийшли на вулицю, і не тільки в Москві, а й у низці інших міст Росії.

Протест зібрався і в Санкт-Петербурзі на Марсовому полі. Там учасникам запропонували самим намалювати плакати, організатори пообіцяли передати їх владі. У цій акції брали участь близько двох тисяч осіб.

Під час «Маршу проти негідників» у Санкт-Петербурзі, 13 січня 2013 року
Під час «Маршу проти негідників» у Санкт-Петербурзі, 13 січня 2013 року
Депутат законодавчого зібрання Санкт-Петербурга Борис Вишневський вважає, що депутати Держдуми і президент зробили дітей-сиріт заручниками своїх політичних амбіцій.

«Дітей зробили заручниками наших мерзотників. Для того, щоб дозволити їм вільно їздити за кордон і тримати там гроші і майно, дітей використали як живий щит», – із обуренням сказав Вишневський.

Російський «закон Діми Яковлєва», як іще називають цей «анти-Магнітський закон», набув чинності з 1 січня 2013 року. Він отримав свою неформальну назву на честь російського хлопчика, який загинув у липні 2008 року під Вашингтоном після того, як прийомний батько-американець на цілий день залишив його в закритій машині.

За офіційними даними держдепартаменту США, за 20 років кількість відомих випадків загибелі російських дітей від рук американських усиновителів не перевищує 20 при тому, що усиновлені були близько 60 тисяч сиріт із Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG