Доступність посилання

ТОП новини

Президент Афганістану пообіцяв вирішити долю військ США до кінця року


Хамід Карзай на прес-конференції в Кабулі, 14 січня 2013 року
Хамід Карзай на прес-конференції в Кабулі, 14 січня 2013 року
Президент Афганістану Хамід Карзай заявив сьогодні, що рішення про те, чи нададуть імунітет від переслідування в афганських судах військам США, які можуть лишитися в країні після 2014 року, буде ухвалене протягом восьми-дев’яти місяців.

На прес-конференції в Кабулі після повернення з візиту до США Карзай заявив, що його уряд відкинув першу американську пропозицію з цього приводу, тепер у Кабулі має відбутися друге коло переговорів про це.

Президент США Барак Обама під час візиту афганського колеги до Вашингтона заявляв днями, що його країна взагалі не залишить своїх військ в Афганістані після 2014 року, якщо Кабул не надасть військовим США недоторканності від судового переслідування в афганських судах. За його словами, американські військовики мають відповідати за свої можливі злочини тільки перед американськими військовими трибуналами.

Раніше повідомляли, що США хотіли б залишити в Афганістані від 6 до 15 тисяч своїх військових у небойових функціях для навчання і підтримки афганських урядових силових структур після кінця наступного року. До того терміну, за укладеними раніше домовленостями, США мають вивести з Афганістану всі свої бойові частини. Повне виведення американських військ залишило б іще не досить розвинені армію і поліцію Афганістану без такого навчання і без повітряної підтримки.
XS
SM
MD
LG