Доступність посилання

ТОП новини

Цифровий світ загрожує книжковим та музичним супермаркетам?


Брюссель Можливість придбати в інтернеті електронні версії музики, літератури чи ігор у Європі зводить нанівець торгівлю дисками та книжками. За останні декілька років обсяги торгівлі цими традиційними видами продукції для розваг карколомно впали. Відома мережа Virgin Megastore, що продає компакт-диски з відео, музикою й комп’ютерними іграми, у Франції опинилася на межі банкрутства. Щоправда, існує чимало експертів, які вважають, що паперовій книжці, газеті чи звичним музичним дискам місце на крамничній полиці завжди знайдеться.

У численних державах Західної Європи прибутки крамниць з продажу музичних дисків, відео, комп’ютерних ігор та книжок з року в рік падають. Мережа магазинів Virgin Megastore, яка спеціалізується на торгівлі компакт-дисками, щойно оприлюднила такі цифри: з 2008 року їхня торгівля скоротилася на чверть, через що нині виникли проблеми із виплатою зарплат персоналові.

Анн Лемер, комерційний директор одного із приватних книжкових магазинів Брюсселя, каже, що впадати у відчай поки що зарано. Вона каже, що «є види книжок, які не сумісні із цифровими форматами». «Гадаю, що розвиток електронних форм літератури тільки сприятиме поширенню любові до читання», – зазначає Анн Лемер.

Однак все частіше виникає питання: чи буде надалі потреба у величезних книжкових та музичних супермаркетах? У французькомовному та англомовному інтернеті за останні декілька років пропозиції електронних версій музики та літератури зросли на 50 відсотків.

«Люблю музику, але не з комп’ютера»

Водночас сьогодні, як і в часи, коли ще не була поширена цифрова музика та література, біля довгих книжкових полиць та стелажів із компакт-дисками збирається чимало покупців.

«Я люблю купувати музику на компакт-дисках, бо, вочевидь, належу до покоління, яке віддає перевагу слуханню музики не з комп’ютера», – каже один із них, мешканець бельгійського міста Антверпен Себастьян ван Лой.

Тим часом у місцевому Центрі досліджень та інформації споживачів вже давно вивчають цифрові тенденції книжкового та музичного ринків.

«Інтернет дає можливості споживачам продавати свої власні продукти, купувати й перепродавати, – пояснює речник цього аналітичного центру Пітер Беда. – Торгівля здійснюється й між самими споживачами. Ми вважаємо, що саме це є найбільшою загрозою майбутньому великих спеціалізованих крамниць».

Недоліки цифрових продуктів культури

Інші експерти, як, наприклад, Філіп Моаті з французького Науково-дослідного центру з вивчення та спостереження за умовами життя, мають свою думку. Моаті вважає, що для традиційних продавців відеопродукції, музики чи літератури ще не все втрачено. Безумовно, загроза є, але скажімо, цифрова музика теж має свої слабкі сторони: безкоштовні інтернет-платформи чи піратські скачування. Натомість нове життя продажам у відеопродукцію вдихнула поява формату Blu-Ray, плазмових, LED і тривимірних телеекранів.

Що ж стосується книжок, то французи продовжують віддавати перевагу їхнім паперовим версіям. Як пояснює експерт, ця тенденція може змінитися, бо з’являються нові привабливі пристрої для читання електронних версій літератури. Натомість книжкові інтернет-каталоги все ще суттєво програють перед широким вибором традиційних крамниць. Та й ціни на цифрові книжки, хоч і нижчі за паперові, проте залишаються доволі високими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG