Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція пропонує ув’язнювати депутатів за голосування чужими картками


Лідери опозиційних парламентських фракцій пропонують запровадити кримінальну відповідальність за порушення порядку голосування на засіданнях парламенту України, Криму і місцевих рад.

Зокрема, запропоновано карати депутатів Верховної Ради за голосування чужою карткою позбавленням волі від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від трьох до п’яти років. На такий же термін пропонується карати народних депутатів, які передали своїм колегам картку для голосування.

Покарання також передбачається для депутатів Верховної Ради Криму і депутатів місцевих рад. Так, за голосування чужою карткою депутатами кримського парламенту або місцевої ради запропоновано покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 3 до 5 років. Таке ж покарання передбачене і за надання своєї картки кримським парламентарем або депутатом місцевої ради для голосування іншій особі.

Законопроект поданий до парламенту лідерами фракцій «Свобода» Олегом Тягнибоком, «Батьківщина» – Арсенієм Яценюком і УДАР – Віталієм Кличком 14 січня. Документ передбачає внесення змін до Кримінального кодексу і Кримінального процесуального кодексу України. Згідно з даними порівняльної таблиці до законопроекту, опублікованими на сайті парламенту, запропоновано внести нову статтю «Порушення порядку голосування на пленарному засіданні Верховної Ради України».
XS
SM
MD
LG