Доступність посилання

ТОП новини

Чинного прем’єра Пакистану хочуть судити за корупцію


Прем’єр-міністр Пакістану Раджа Первез Ашраф
Прем’єр-міністр Пакістану Раджа Первез Ашраф
Верховний суд Пакистану дав правоохоронним органам 24 години на те, щоб заарештувати чинного прем’єр-міністра країни за звинуваченням у корупції, пов’язаній з енергетичними проектами. Прем’єр-міністрові Раджі Первезові Ашрафу та ще 15 особам було наказано з’явитися до суду в середу. На вулицях Пакистану цю вістку сприйняли з великим ентузіазмом, а перед десятками тисяч демонстрантів виступив давній критик уряду, який нещодавно повернувся з вигнання.

Звинувачення стосовно прем’єр-міністра Раджі Первеза Ашрафа стосуються його діяльності як міністра електроенергетикита водних ресурсів із 2008 по 2011 рік. Пізніше його ім’я опинилося у списку людей, які отримали найбільші прибутки від здійснення проектів.

Вперше звинувачення на адресу Ашрафа у цій справі пролунало у квітні минулого року. Перед слідчими органами Ашраф, якого критикували за те, що він не зміг розв’язати нагальні енергетичні проблеми країни, відкинув звинувачення у тому, що він отримував хабарі за сприяння проектам у 2010 році.

Повідомлення про рішення Верховного суду Пакистану пролунало у той час, як популістський ісламський клірик Мухаммад Тагір-уль-Кадрі перед багатотисячним натовпом демонстрантів вимагав відставки уряду. Виступаючи перед стінами парламенту, Тагір-уль-Кадрі розкритикував уряд за «повну відсутність політичного лідерства» та назвав антитерористичну кампанію «блефом», бо влада неспроможна надати безпеку своїм громадянам.

«Політичні лідери скорумповані, неспроможні продемонструвати результати, цілком недієздатні, тобто не можуть боротися проти тероризму та зростаючого феномену радикалізму і екстремізму, які загрожують нашій країні, нашому регіону та всьому світу», – сказав Мухаммад Тагір-уль-Кадрі.

Критика влади звинувачують у зв’язках із військовими

Політичні прихильники нинішньої влади у Пакистані вважають Тагір-уль-Кадрі ставлеником військових, які зберігають значний вплив у пакистанському суспільстві. Також вони запитують, звідки в опального клірика, який провів останні роки у вигнанні в Канаді, значні кошти для медійної кампанії та ведення політичної боротьби.

Тагір-уль-Кадрі раніше заявляв, що протести призведуть до відставки уряду протягом кількох годин, але при цьому вимагав, щоб протести залишалися мирними. Він закликав протестувальників продовжити мирні демонстрації в середу, заявивши, що «пізніше збиратися вже буде непотрібно».

Влада виставила додаткові наряди поліції і попередила Тагір-уль-Кадрі та його прихильників про відповідальність у випадку, якщо демонстрації переростуть у насильство.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG