Доступність посилання

ТОП новини

Українські студенти хочуть покращити світ за допомогою роботів


Студентки й аспірантки Національного гірничого університету – учасниці міжнародного освітнього проекту, автори ідей щодо нових видів робототехніки для побуту. Дніпропетровськ, 15 січня 2013 року. Зліва направо: Ірина Худякова, Анастасія Руденко, Юлія Білецька, Анна Авдющенко
Студентки й аспірантки Національного гірничого університету – учасниці міжнародного освітнього проекту, автори ідей щодо нових видів робототехніки для побуту. Дніпропетровськ, 15 січня 2013 року. Зліва направо: Ірина Худякова, Анастасія Руденко, Юлія Білецька, Анна Авдющенко
Дніпропетровськ – Студенти Національного гірничого університету, що в Дніпропетровську, разом із колегами з інших країн розробили кілька нових проектів робототехніки, орієнтованої на допомогу людині в побуті. Свої ідеї вони презентували міжнародній конференції Business Week, що відбулася на базі Університету інформаційних технологій IUT de Saint-Denis у Парижі. Одне з напрацювань стало переможцем. Втім, як виявилось, усі розробки поки на папері, технічне удосконалення і конструювання – попереду. Але молоді люди впевнені: у недалекому майбутньому роботи стануть звичними у повсякденному житті людини.

Команда молоді з Франції, Бельгії, Чехії та України, очолювана студенткою дніпропетровського Національного гірничого університету Анастасією Руденко, розробила ідею робота, який доглядає за спальним місцем людини. Саме цей задум посів перше місце на міжнародному студентському форумі в Парижі.

Молода авторка розповіла: залізний помічник буде самостійно змінювати постільну білизну на нову, видаляти з неї плями, а також застилати постіль, щоб господар не витрачав уранці на це свій дорогоцінний час. Вартість такого побутового приладу, за попередніми підрахунками, складатиме до 600 євро.

Студентка зізнається: робот існує поки тільки на папері, його ще треба допрацьовувати технічно, сконструювати саму модель. Втім, у Франції міжнародне журі оцінювало не технічні характеристики робототехніки, а самі ідеї і плани їхнього «просування» у світі.

Анастасія Руденко зазначає, що найбільш затребуваним її омріяний робот, очевидно, буде у США та Європі.

«Коли ми спимо, від людини лишаються, приміром, на постелі сліди поту. Робот видаляє ці плями, освіжує аерозолями, готує постіль до вечора. Ти приходиш, тобі лишається тільки розстелити. Розстеляєш постіль ти, а застеляє робот. Прораховуючи ймовірний попит, Україну ми відносили до зони Європи: вважали, який попит буде в Європі, такий і в Україні», – зауважила Анастасія Руденко.

Робот-детектор брехні за 300 євро?

На форумі в Парижі українські студенти разом з однолітками з інших країн Європи оприлюднили ще низку ідей робототехніки для побуту: роботи-поводирі для незрячих, роботи-синхронні перекладачі, роботи, які допомагають з прибиранням у квартирі й на вулицях тощо.

Студентка Національного гірничого університету Юлія Білецька – одна з авторів ідеї робота-детектора брехні. Невеличкий пристрій у формі відеокамери в недалекому майбутньому зможе за обличчям людини розпізнавати неправдивість її слів, впевнена Юлія. За попередніми підрахунками, собівартість такого приладу складатиме від 300 євро.

«Наш проект не переміг, адже у нас був у підсумку низький показник ймовірного прибутку. Головне – ми обирали не ті регіони для ймовірного збуту. Загалом роботи різних видів дуже затребувані зараз, особливо в США. Головний розробник роботів у світі зараз – Японія. У це вкладають чимало коштів, адже є попит», – сказала Радіо Свобода Юлія Білецька.

Українські студенти, які брали участь у форумі Business Week, зізнаються: їхнім проектам ще далеко до конвеєрного виробництва, по суті – це тільки ідеї .Однак молоді люди не сумніваються, що в недалекому майбутньому роботи стануть звичними помічниками людини в побуті.

«Ми передбачаємо, що наші роботи будуть еволюціонувати, удосконалюватись з кожним роком», – каже ще одна учасниця форуму, студентка Національного гірничого університету Ірина Худякова.

Освітній проект для молоді Business Week, заснований провідними університетами Європейського Союзу, реалізується упродовж 10 років. У ньому беруть виші з 11 країн Європи. Україна поки представлена одним закладом – Національним гірничим університетом.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG