Доступність посилання

ТОП новини

Головна ціль не Медведчук, а зловживання довкола санаторіїв – журналістка


Сімферополь – Кримська журналістка Валентина Самар, яка спеціалізується на журналістських розслідуваннях, заявила про намір продовжити свої публікації про те, як і хто руйнує систему протитуберкульозного оздоровлення в Криму. Вона каже: розвідки на цю тему триватимуть попри тиск, який вона відчуває після виходу минулої суботи в газеті «Дзеркало тижня» її статті «Неріздвяні казки». Зокрема, представники колишнього глави президентської адміністрації Віктора Медведчука і бізнес-структур, до яких він має стосунок, зажадали від журналістки і низки спростувань. Водночас Прокуратура Криму повідомила, що проводить розслідування за фактами, викладеними в статті Валентини Самар.

Публікація Валентини Самар про розбазарювання земель і майна кримських протитуберкульозних санаторіїв викликала у Криму чималий резонанс. Але найоперативніше на скандал довкола встановлення паркану, що відрізав дитячий протитуберкульозний санаторій імені Боброва від моря і пляжу, відреагував відомий український політик Віктор Медведчук і близькі до нього структури.

Уже в неділю веб-сайт руху «Український вибір», очолюваного Медведчуком, опублікував вимоги щодо спростування матеріалу, а також надання інформації про автора статті і власників мас-медіа. «Заявляю, що ця інформація є цинічною брехнею, яка не має нічого спільного з дійсністю, та частиною масштабної кампанії з дискредитації мене», – заявив політик.

Автор статті Валентина Самар повідомила Радіо Свобода, що вимогу представника Медведчука ні вона, ні «Дзеркало тижня» поки не отримали. Водночас листи від інших фірм, які згадувалися в матеріалі, справді надійшли. Але в них не містяться конкретні факти, які треба спростувати.

«Чомусь не вказано, що саме має бути спростовано: якісь дані, якісь твердження, якість факти – нічого такого в цих листах сказано не було. Їхній зміст – це суб’єктивне, особисте сприйняття мого тексту, а також його інтерпретація. Такі речі не спростовуються. Про це буде повідомлено листом із редакції. А в найближчому номері газети вийде продовження журналістського розслідування про згортання мережі санаторних протитуберкульозних закладів, які колись були в Алупці і Симеїзі», – розповіла Валентина Самар.

В її тексті, що викликав різку заяву Віктора Медведчука, мовиться про упевненість алупкінців у тому, що «паркан уздовж південної території Бобровки – спроба Медведчука прирізати до маєтку прибережну ділянку». «На доказ версії показують кабель, перекинутий через кам'яну стіну дачі, що веде до місця зведення паркана: у такий спосіб забезпечене електроживлення для зварювальних робіт», – йдеться у статті.

Мета розслідування – повернути хворим дітям вкрадене

Водночас журналістка каже, що насправді не Медведчук був головним героєм її публікації і його вона згадала лише побіжно. За її словами, у фокусі всіх цих журналістських розслідувань ситуація з незаконним відчуженням земель і майна цілої низки протитуберкульозних оздоровчих закладів. Причому не лише найвідомішого і найстарішого з них – санаторію імені Боброва, але й санаторіїв «Сонячного», імені Баранова та «Передгірного», фактично, їхнього знищення

Нитки цього, як каже журналістка, «ганебного процесу», тягнуться у 2003 рік, коли урядова комісія на чолі з тодішнім віце-прем’єром Дмитром Табачником займалася «оптимізацією» державних оздоровчих закладів. На думку фахівців, цей процес зруйнував ефективну систему кліматично-медичного лікування хворих на туберкульоз. І саме тоді в Україні вже лютувала епідемія цієї хвороби, яка досі щороку забирає близько 10 тисяч життів українців.

Головна мета наших розслідувань – повернути українцям можливість лікуватися в Криму.
Валентина Самар
«Саме це головна мета наших розслідувань – повернути українцям майно, повернути землю, лікувальні пляжі, повернути можливість лікуватися в Криму», – заявила Валентина Самар.

Журналісти матимуть підтримку?

Тим часом у вівторок кримська прокуратура повідомила, що оскаржила в суді рішення Алупкинської міськради про ділянку з пляжем санаторія імені Боброва, яку відгородили парканом. Заступник прокурора Криму Ігор Шапкін заявив, що дії посадовців, які готували документацію і підписували рішення і договори щодо цієї землі визнані судом незаконними ще у грудні минулого року. «Тому ми зараз вживаємо вичерпних заходів для скасування цих договорів і вирішення питання про знесення огорожі», – зазначив Шапкін.

Водночас київська журналістська організація «Інститут масової інформації» повідомила Радіо Свобода, що її юристи готові забезпечити надання правової допомоги Валентині Самар і редакціям засобів масової інформації, над якими нависла загроза судових позовів. ІМІ також закликав інші профільні медіа-організації долучитися до допомоги цим виданням і журналістам.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG