Доступність посилання

ТОП новини

Герман змагається з Яценюком у «дурнуватому піарі»?


Київ – Головам фракцій Верховної Ради встановили щомісячні премії у розмірі 88 відсотків від зарплати. Не всі вони зраділи надбавкам. Зокрема, прес-служба «Батьківщини» повідомила, що лідер їхньої фракції Арсеній Яценюк написав заяву про те, що відмовляється від премії. Між тим, окремі народні обранці знову порушують тему відмови від пільг, від яких, за їхніми словами, відмовилися лише тимчасово.

Середньостатистична депутатська зарплата, без різних доплат, становить близько 14 тисяч гривень. Тож головам фракцій дорахували ще близько 12,5 тисяч гривень.

Голова регламентного комітету депутат-регіонал Володимир Макеєнко відмовився від коментарів з цього приводу, посилаючись на зайнятість і на те, що він у відпустці. Натомість депутат від «Батьківщини» Сергій Сас зазначає, що спікер не може одноосібно встановлювати премії депутатам.

«Верховна Рада фінансується відповідно до кошторису, який вона затверджує. У тому числі і норми витрат на народного депутата, премії також, бо це є складові заробітної плати. Усім цим опікується комітет з питань регламенту», – каже він.

Сергій Сас також сумнівається, що подібного роду рішення могли ухвалити без відома спікера. За його словами, кошторис Верховної Ради повинен затверджуватися до ухвалення держбюджету на наступний рік, але на 2013 рік кошторис не був затверджений.

«Вирішили трохи змухлювати наші попередники»

Ганна Герман
Ганна Герман
Одразу після заяви Арсенія Яценюка, депутат-регіонал Ганна Герман поширила заяву про те, що відмовляється від матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірі подвійної місячної зарплати, безкоштовних путівок та компенсації на створення належних житлових умов.

Позафракційний народний депутат Сергій Міщенко зазначає, що, голосуючи за скасування пільг, депутати зробили це лише на 2012 рік. А в бюджеті 2013 року «забули» це зробити.

Натомість народний депутат попереднього скликання Юрій Гримчак, який працював у регламентному комітеті, зазначає, що два місячні оклади на оздоровлення депутати отримують, як це належить держслужбовцям.

«Доплата на оздоровлення – це трохи інше. Іде така матеріальна допомога для всіх державних службовців – у розмірі двох заробітних плат перед відпусткою. Фактично, це називається відпускні. Але якщо це відпускні, то з них треба платити податки. А тут вирішили трохи змухлювати наші попередники», – розповідає колишній депутат.

Юрій Гримчак також вважає, що від голосних заяв про відмову від пільг та премій «попахує дурнуватим піаром».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG