Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині десятки тисяч узяли участь у похороні курдських активісток


Учасники похорону несуть труни з тілами вбитих, Діярбакир, 17 січня 2013 року
Учасники похорону несуть труни з тілами вбитих, Діярбакир, 17 січня 2013 року
Десятки тисяч людей прийшли сьогодні на похорони трьох курдських активісток, убитих тиждень тому в Парижі, в місті Діярбакирі на південному сході Туреччини. Деякі з повідомлень наводять число учасників у 50 тисяч.

Як заявив під час акції відомий курдський діяч Селахаттін Демірташ, убивства не зупинять тих, хто прагне покласти край збройному конфліктові на південному сході Туреччини, де курди становлять більшість населення.

Одна з загиблих, Сакіне Джансиз, була однією зі співзасновниць «Робітничої партії Курдистану» – збройного повстанського угруповання турецьких курдів, яке воює за проголошення держави чи принаймні автономії турецьких курдів на марксистсько-ленінських засадах. У цій боротьбі з початку 1980-х років загинули вже понад 45 тисяч людей.

Мотиви вбивства не відомі. Жінок знайшли у приміщенні курдського інформаційного центру в Парижі застреленими в голову, що, як виглядає, могло бути стратою.

Убивства відбулися в час, коли влада Туреччини, за повідомленнями, веде переговори з ув’язненим іншим співзасновником і чільним провідником «Робітничої партії Курдистану» Абдуллахом Оджаланом про припинення збройного протистояння.
XS
SM
MD
LG