Доступність посилання

ТОП новини

Організатор антиурядового протесту в Пакистані домовився припинити його


Мухаммад Тагір-уль-Кадрі, на фото вранці 17 січня 2013 року
Мухаммад Тагір-уль-Кадрі, на фото вранці 17 січня 2013 року
У Пакистані ісламський діяч Мухаммад Тагір-уль-Кадрі, який організував цього тижня масовий противладний протест у столиці Ісламабаді, заявив у четвер пізно ввечері, що на переговорах із представниками уряду досяг із ними домовленості про виконання їхніх вимог.

За його словами, цю домовленість підписав прем’єр-міністр Раджа Первез Ашраф, і тепер він вітає своїх прихильників із перемогою, яку «подарував Аллах», і закликає розійтися так само мирно, як вони зібралися.

Прихильники, які чотири дні мітингували в діловому центрі Ісламабада, зустріли ці слова радісними вигуками і танцями.

За повідомленнями, домовленість передбачає виконання однієї з головних вимог демонстрантів – розпуску нижньої палати парламенту: за нею Національні збори мають розпустити достроково, до 16 березня, і протягом 90 днів мають відбутися нові вибори. Але дата цього розпуску точно не визначена. При цьому п’ятирічний конституційний термін нинішнього складу нижньої палати збігає 17 березня, після чого вона розпускається автоматично.

Крім того, тимчасовий уряд, який діятиме після розпуску Національних зборів і до призначення нового кабінету, має очолити людина, призначена за згодою руху Тагір-уль-Кадрі.

У документі також є обіцянка влади розглянути можливість реформувати виборче законодавство, чого теж домагалися демонстранти. Але сама реформа не обіцяна.

Поміркований ісламський діяч Мухаммад Тагір-уль-Кадрі, відомий своїми виступами проти насильства, екстремізму і тероризму, вимагає від влади Пакистану демократичних, протикорупційних і виборчих реформ, а також дотримання терміну планованих на травень виборів нижньої палати парламенту.
XS
SM
MD
LG