Доступність посилання

ТОП новини

Ягоди проти інфаркту і ризики дитячого ожиріння


Вживання жінками полуниць і чорниці щонайменше тричі на тиждень істотно зменшує ризик виникнення інфаркту. Ці ягоди містять у собі високий рівень сполучень, котрі сприяють поліпшенню серцево-судинних функцій. Дослідження про це опубліковане в Circulation – журналі «Американської асоціації серця».

Зокрема, йдеться про так звані антоціаніни (anthocyanins), котрі можуть розширювати артерії, тим самим поліпшуючи процес кровообігу.

Науковці Гарвардської школи суспільного здоров’я разом із британськими колегами дослідили дані майже 94 тисячі жінок, віком від 25 до 42 років, і спостерігали за їхньою дієтою протягом 18 років. За цей період зафіксували 405 інфарктів.

У жінок, які вживали тричі і більше разів на тиждень полуниці та чорниці, майже на третину зменшився ризик інфаркту у порівнянні з тими, котрі їли ці ягоди раз на місяць. При цьому серцево-судинна система у жінок не поліпшувалася, якщо вони використовували у своїй дієті інші овочі та фрукти. Натомість регулярна присутність полуниць і чорниць давала принципово позитивний ефект.

Ожиріння у дитинстві

Понаднормова вага у дитинстві, тим більше ожиріння, призводять до цілої низки проблем зі здоров’ям як у дитячому, так і в дорослому віці. Дослідження про це оприлюднили в інтернет-ресурсі ScienceDaily.

У порівнянні з дітьми з нормальною вагою у дітей із ознаками ожиріння вдвічі більший ризик отримати щонайменше три проблеми зі здоров’ям, які лежать у медичній і психологічній площині, зокрема і в процесі самого розвитку. Ризик у дітей з понаднормовою вагою загалом збільшується приблизно на третину.

Американські дослідники проаналізували дані понад 43 тисяч дітей віком від 10 до 17 років. Внаслідок дослідження учені визначили увесь обсяг можливих проблем, на які наражаються діти з ожирінням і понаднормовою вагою.

Ці діти, серед іншого, мають тенденцію проблем у царині емоцій та поведінки. Часто такі діти залишаються повторно в одному і тому ж класі, пропускають багато днів навчального процесу. Вони схильні до депресій, мають проблеми з кістками, м’язами і суглобами. Серед них нерідкі захворювання на астму, різного виду алергії, головний біль і вушні інфекції.

На думку науковців, дане дослідження відіграє роль гострого попередження для батьків, учителів і лікарів, які повинні чітко усвідомлювати ризик ожиріння для здоров’я дітей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG