Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах яму із залишками старої будівлі перетворять у музей


Черкаси – У центрі Черкас під час прокладання водогону виявили фундамент старої будівлі, побудованої наприкінці ХІХ століття. Міська влада висловилася за створення справжнього музейного комплексу на цьому місці. Натомість черкаські історики такий ентузіазм керівництва міста не схвалюють.

Півтораповерховий будинок, залишки якого знайшли на розі центрального бульвару Шевченка та вулиці Дашковича, коли проводили водогін до нового торговельно-розважального центру, побудований приблизно у 90-х роках ХІХ століття, зауважує черкаський історик Василь Страшевич. Належав цей будинок єврейському підприємцю, який мав там склад, власну аптеку та й сам мешкав разом із родиною. Історик припускає, що підвали, які розкопали, мали унікальні склепіння і просторі зали.

«Раніше ж будували на століття! Будували для себе і не за п’ять років, як зараз», – каже Василь Страшевич.

Після революції аптеку закрили, а після війни на першому поверсі мешкали декілька сімей. Приблизно у 50-х роках в одному із приміщень обладнали автобусні каси з диспетчерськими пунктами. Опісля замість них у будівлі працював пивний кіоск. Уже наприкінці 60-х років, під час реконструкції та забудови кварталу, будівлю знесли, а підвал засипали. На місці самого будинку створили сквер «Юність».

Влада вже планує створити музей на місці знайденої будівлі

Черкаська міська влада нині хоче й надалі проводити у цьому місці розкопки. На це вже навіть заклали кошти у бюджеті. У перспективі планують створити тут або ж експозицію під склом на кшталт «музею під скляним куполом», або ж цілий музейний комплекс, де, можливо, зберуть археологічні знахідки, предмети побуту, якими користувалися мешканці міста сто років тому.

«Побачимо, залежно від того, скільки ми там залишків ще виявимо, можливо, це буде музейний підземний комплекс, куди можна буде піти на екскурсію. Якщо виявиться, що там недостатньо цікавинок, ми просто фрагментарно накриємо це склом, щоб можна було, рухаючись по тротуару, побачити залишки старовинних стін, склепінь», – розповідає міський голова Сергій Одарич.

Історики критикують ідею створення з ями музею

Утім, історики не поділяють захвату міського очільника щодо перспективи будівництва нового музею.

«У нас уже стільки є музеїв, дайте толк їм! Якщо музей Черкас міський голова хоче зробити, то доведеться з обласного музею забрати всі експонати, які демонструють місто тих часів, і перенести сюди», – каже краєзнавець Василь Страшевич.

«Я не знаю, наскільки доречно яму перетворювати в музей. Там великою цінності, як такої, немає в цьому кварталі. На мою думку, це така авантюрна штука», – зауважує дослідник історії Черкас Борис Юхно.

Цікавіше було б, кажуть історики, створити або музей старожитностей на базі старих будинків у місті або ж музей «Митниці» про ту частину Черкас (а це приблизно третя частина території міста), яка пішла під воду зі створенням Кременчуцького водосховища. Для цього є і необхідні архівні дані, і навіть залишки артефактів із тих затоплених місцин.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG