Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Рибак згадав, як дніпропетровські бізнесмени вбивали донецьких


Що робитиме Рада після канікул?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:26:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Сьогодні передача «Ваша Свобода» виходить з кабінету Голови Верховної Ради України Володимира Рибака.
Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
– Ми зустрічаємося з Вами в такий міжсесійний період. Народні депутати на канікулах. Ви на роботі. Дехто з народних депутатів, комусь ми телефонували, вони кажуть: не чіпайте мене, я на канікулах. А дехто працює, багато законопроектів подає. І до суду подають. Взагалі цей період канікул, це що?

– Це два тижні в Конституції України, є такий час.

– Щоб перепочили?

– Між осінньою і весняною сесією є два тижні канікул. Але для нас, для керівників Верховної Ради, треба готувати сесію, яка почне працювати 5 лютого. Є дуже багато питань для розгляду.

– Деякі опозиціонери почали говорити про те, що потрібно проводити позачергову сесію. І почали збирати підписи, і депутат Пашинський навіть звинувачує Вас у тому, що Ви зволікали зі збиранням підписів. З іншого боку, депутат Олійник, депутат регіонал сказав, що Партія регіонів готова до проведення позачергової сесії, мовляв навпаки – опозиція з цим зволікає. Народний депутат Доній навіть написав Вам листа особистого, що він готовий до проведення цієї сесії і закликав інших депутатів написати Вам такі самі листи. В чому правда?

– Багато листів, як вам кажуть, журналістам, то вони хотіли це зробити. Ніяких листів я не бачив. Я бачив те, що там ви друкуєте в Інтернеті. Нічого дивного тут нема, тому що в нас в парламенті України сьогодні вже починаються передвиборні програми.

– Ще ж зарано.
Десь так п’ять чоловік в парламенті – це вже майбутні кандидати в Президенти

– Хтось вже бачить себе, що він буде кандидатом в Президенти. Я так дивлюся, десь так п’ять чоловік в парламенті – це вже майбутні кандидати в Президенти. Ви знаєте, що в цьому році будуть вибори міського голови столиці нашої держави Києва. Тому де правда а де не дуже правда – тут буде нашим слухачам..

– Буде зрозуміло пізніше, так? Але все ж таки чи зібрані ці підписні листи?

– Для того, щоб провести сесію, треба представити всі документи. Вони написали в понеділок, 21 січня. Я підписав зразу в ту ж хвилину. Питаю ввечері, приходив хто-небудь, реакція є, списки готують? Нікого не було і ніхто не приходив. Тому шлях я відкрив в ту ж хвилину. Сьогодні на дану хвилину, вже 23 січня, ніяких підписів у Верховній Раді ще нема.

– Тобто можна говорити, що немає підстав для того, щоб говорити про проведення сесії?

– Для того, щоб я прийняв якесь рішення, є закон, регламент ВР, голова ВР. На дану хвилину в мене ніяких документів в стінах ВР немає. Тому я хочу сказати, не треба дурити наших виборців.

– Вчора ЗМІ багато писали про те, що Віталій Кличко, лідер партії УДАР від одойменної фракції подав позов до суду проти Вас за те, що Ваші дії під час голосування за відставку Сергія Арбузова і призначення головою Нацбанку Ігоря Суркіна, були протиправними. Наскільки це правда? Чи отримували Ви такий позов?
Це прийшли нові люди. Вже думають, що завтра-післязавтра вибори в Києві

– Я вперше чую від Вас, вже сьогодні вранці я подивися в Інтернеті, дійсно, журналісти таке пишуть. Але про це я не мав ні з ким жодної розмови. Але голова ВР не голосує сам за себе. А голосує кожен депутат, тому звинувачувати голову ВР, тим паче, що я бачу десь якийсь чоловік, десь в Рівному щось написав, щось подав. Те, що сталося у Верховній Раді, то хай депутати подають. Голова ВР організовує розгляд питання. Я організував розгляд. Виповнив повністю регламент. Звернувся до депутатів: голосуйте персонально, за того дядька не треба голосувати. Поставив на голосування. Депутати проголосували. Був результат. Я оголосив цей результат. Які питання можуть бути до мене? Це прийшли нові люди. Вже думають, що завтра-післязавтра вибори в Києві. То ми будемо розказувати виборцям все, що вони знають. Я їх дуже всіх прошу: шановні друзі, вибори закінчились давно, то ж давайте перегорнемо сторінку і для того, щоб кияни повірили, давайте виконувати програми. Я подивися програми всіх п’яти партій. Я запрошую, давайте розглядати програми, вистачить. Але депутати, особливо ті, які перший раз прийшли в парламент, їм зручніше десь щось там, що було, а щоб економіку, щоб виконувати, там же є обіцянки і по тисячі і по дві тисячі євро заробітну плату всі обіцяли. І що в охороні здоров’я буде порядок. І в навчанні, і пенсії і що тільки. Давайте виконувати.

– Я у Вас про це запитаю, тим паче, що у наших читачів з мережі Фейсбук є запитання. Але я хотіла б завершити все-таки стосовно цих заяв партії УДАР. Вони ще говорять, і так само наші слухачі запитують, стосовно введення цієї сенсорної кнопки, кажуть, що це Партія регіонів блокує введення, аби провести якісь закони.
Я хочу запитати цих опозиціонерів, а чому вони її не вводили? Вісім років!

– Хочу сказати нашим слухачам, щоб в оману їх не заводили. Сьогодні опозиція, яка керувала Верховною Радою, всі вони вже по 10 років у Верховній Раді. Вісім років назад вони цю систему зробили. Я хочу запитати цих опозиціонерів, а чому вони її не вводили? Вісім років! А сьогодні, коли я прийшов, то їм зразу потрібна ця система. З цією системою треба розібратися. Я доручив сьогодні комітету, щоб вони розглянули цю систему, працездатна вона чи ні. Ніхто не знає, бо вісім років вони ж її не вводили. Вони не вводили. Далі, як вона для здоров’я? Сертифікована вона, чи ні. Комітет, який представляє всі політичні сили, які є в парламенті, хай вони приймуть. Я поставив задачу до п’ятого, щоб вони проінформували мене по можливості експлуатації. І я буду доповідати сесії Верховної Ради. Чому вісім років вони її не вводили?

– Ми згадали про голосування стосовно пана Арбузова, стосовно його відставки з посади голови Нацбанку і знову ж таки кажуть, що ніби то блокування трибуни, яке було перед цією відставкою, воно відбувалося за згоди політичних сил. Наскільки це правда?
По головам один одного не треба ходити. Не треба штовхатися біля трибуни. По регламенту такого нема, що одні будуть голосувати, а інші їх будуть контролювати

– Я не знаю. Я голова ВР і для мене всі фракції однакові. Чи були якісь домовленості чи ні, я думаю ніяких домовленостей не було. Але я прошу всі політичні сили, які є в парламенті, по головам один одного не треба ходити. Не треба штовхатися біля трибуни. Голосуйте, я буду слово надавати всім, опозиції і більшості, щоб всі могли висловлювали свою думку. Але підійшов час прийняття рішень, я буду ставити на голосування, і кожна політична сила повинна голосувати «за», «проти», «утримався». Скажіть, в якому парламенті є, коли одна частина залу голосує, а друга покидає свої робочі місця, йде і над душею заважає іншим голосувати. Що це таке? Ви ж прийшли в парламент працювати, так давайте всі ж голосуйте. По регламенту такого нема, що одні будуть голосувати, а інші їх будуть контролювати, але не працювати.

– Знову як почнеться сесія чергова, чи позачергова, але опозиція знову блокуватиме трибуну у зв’язку з останніми звинуваченнями на адресу Юлії Тимошенко і з останніми звинуваченнями з вчорашньою скажімо заявою народного депутата Власенка, який озвучив заяву Юлії Тимошенко. Ви очевидно знаєте всю цю заяву, я не буду її переповідати, але там є такі слова: таких міжусобних кримінальних розборок як на Донеччині в 90-х роках, не було більше в жодному регіоні України. Мовляв, Юрій Луценко, коли став у 2005 році міністром внутрішніх справ, розкопав тільки в одному з донецьких териконів понад тридцять трупів бізнесменів, суддів, адвокатів, слідчих і так далі. Ви тоді працювали одним з керівників міста в ті часи. Ви прекрасно пам’ятаєте, що тоді було. Ви могли би трошки розповісти, як це було насправді?
Йде переділ і дніпропетровські бізнесмени убивають донецьких бізнесменів. І вже більше десяти років ніхто не хоче сказати правду, що ж сталося

– Так, я пам’ятаю. Я пам’ятаю, коли убили Щербаня, то весь Донецьк гудів тоді. Називалися прізвища різні. Говорилося, що йде переділ і дніпропетровські бізнесмени убивають донецьких бізнесменів. Це тоді весь Донецьк знав це. Я не хочу зараз називати прізвища. Але так було. І вже більше десяти років ніхто не хоче сказати правду, що ж сталося. Врешті-решт є наша правоохоронна система України, є правоохоронна система в Європі, у світі, треба до кінця розібратися, що це таке. Є Європейський суд, є наші. Я хочу, щоб до кінця це розглянули. Чому так сталося? Донбас після розвалу Радянського Союзу, найбільше постраждав з усіх областей. Тому, що промисловість області була сконцентрована і направлена на весь Радянський Союз і на держави Європи. І коли рухнув Радянський Союз, всі підприємства Донбасу зупинилися. Тисячі людей вийшли на мітинги. Люди залишилися без роботи. Ситуація була дуже важка. І за рахунок бізнесу почали будуватися робочі місця, платитися заробітна плата. Бізнес почав підніматися. Бюджети місцеві, а я був мером міста, я вже почав в бюджет почав отримувати перші фінанси від бізнесу. Тому в Донецьку ніколи в ці роки, коли вся Україна страйкувала – вчителі, лікарі, пенсіонери, у нас ніколи не було ні одного страйку.
Володимир Рибак
Володимир Рибак

– Ви сказали про те, що тоді говорили, що дніпропетровські бізнесмени хочуть зробити переділ. Чи відбулося це насправді?

– Чи відбулось? Я не думаю. Бізнес розвивався і на Донбасі, і на Дніпропетровщині. Але молоді люди загинули через бізнес. Це було. І дуже багато розмов на цю тему було.

– Я нагадаю радіослухачам, що це програма Ваша Свобода, ми говоримо сьогодні з головою Верховної Ради України Володимиром Рибаком.

Наші дописувачі з мережі Фейсбук запитують таке: чи ведеться в Партії Регіонів дискусія на тему доцільності зміни виборчої системи, як для загальнодержавних, так і для місцевих виборів?
Треба прийняти кодекс всіх законів по виборам в місцеві органи влади, у Верховну Раду, вибори Президента

– Я думаю, що є такі дискусії, ми їх ведемо. Перш за все, що треба зробити? Треба прийняти кодекс всіх законів по виборам в місцеві органи влади, у Верховну Раду, вибори Президента. Треба вивчити ті помилки, які є, ті рекомендації, які сьогодні є Парламентської Асамблеї Ради Європи, Венеціанської комісії.

Я думаю, що в 2013 році депутатам Верховної Ради треба попрацювати над цим кодексом. Тому, що якщо подивитися на три останні вибори: 2010 року Президента, восени 2010 до місцевих органів, і у Верховну Раду, Україна показує Європі, що вона може проводити вибори на високому рівні.

Але є ще багато помилок. П’ять округів, які – і Ви брали участь у висвітленні – і є там дійсно… Треба закон сьогодні ухвалити такий, щоб можна було довести до кінця, які результати виборів. Але я скажу по п’ятьох округах, там були задіяні представники усіх політичних сил. Молода демократія нашої держави ще не навчилася програвати вибори, тому були такі стосунки.

До партійної складової виборів таких особливих претензій і не було. Чи буде змінюватися знову виборча система, аби не було мажоритарки знову?

– На мій погляд, як депутата, і як Голови Верховної Ради, Україна ще не готова проводити вибори лише по партійних списках.

– Але ж проводили!

– Ми сьогодні шукаємо свій шлях у системі управління, в законодавчій базі. Ми проводили, але коли 200 партій, то це ще зарано.

– Але проблеми виникли якраз на одномандатних округах.

– Це треба спитати у наших виборців. Я був у всіх регіонах і не один раз і зустрічався в аудиторіях різних. Люди казали, що це – правильно, бо «ми хоч побачимо цього депутата, за кого ми повинні голосувати». І головне, що депутат, якого вони вибрали, він повинен їхати туди і розповідати, чим займається Верховна Рада, чим займається він, як він вирішуватиме ті питання, ті програми, які вони намічали. Я не знаю, скільки років пройде, але колись буде чисто партійна система.

– З відкритими списками?

– І з відкритими списками. Є багато прикладів різних форм в інших державах. Але потрібен час. Не може бути партійна система, де є 200 партій.

– Як будуть проходити вибори у Києві? Ви згадували на початку нашої розмови вибори у Києві, за яким принципом?

– На сьогоднішній день є закон, змішана система, ніхто його поки що не змінював. Політичні сили, нові, які прийшли до парламенту, і ті три, які там уже були, це вони будуть вирішувати, щоб відкрито, прозоро, чесно пройшли вибори в нашій столиці.

Є ще запитання з мережі Фейсбук, які шляхи до рішучих реформ та стрімкої стратегії подолання корупції ви можете запропонувати, або, принаймні, вбачаєте можливими?
Треба з корупцією закінчувати! Не може бути так, що людина, яка десять гривень отримала – то це корупція, а коли мільйони розкрадаються – нічого не приймається

– Є дуже багато пропозицій, і від Кабінету Міністрів, від депутатів, всі ці проекти законів ми будемо розглядати. Вони знаходяться сьогодні в комітетах. Треба з корупцією закінчувати! Для цього повинні бути закони, і закони повинні бути однакові для всіх. Не може бути так, що людина, яка десять гривень, чи сто гривень отримала – то це корупція і її треба судити, а коли мільйони розкрадаються через хабарі і таке інше, то нічого не приймається. Треба, щоб закони стосувалися усіх однаково.

– Запитання ще одне: які найважливіші проекти має ухвалити Верховна Рада для поліпшення економічної ситуації в Україні та підвищення добробуту громадян?

– Головне питання. Коли ми проводили вибори, ми питали у людей, кого б вони хотіли бачити у Верховній Раді, хто найбільш авторитетна людина, і головне, що для вас найважливіше. Головне питання, це – робочі місця і достойна заробітна плата. Тому, коли ми кажемо про європейські цінності, про бажання України до Європи, в першу чергу нам потрібно, щоб в Україні запроваджувалися європейські стандарти життя.

То головне питання і закони, які потрібно приймати, бо виборну сторінку перекинули, то треба дивитися, що потрібно зробити, щоб були нові робочі місця, як стимулювати підприємства, які створюють нові робочі місця, як збільшувати заробітну плату. Чим більше буде заробітна плата сьогодні у людей, тим більше буде фінансів у доходній частині бюджету, тому щоб з більшої зарплати - більші податки, більше буде фінансів у місцевих органах влади, які можна буде перерозподіляти на навчання, на медицину, на соціальну допомогу, і таке інше. Оце – головне питання, яке потрібно розглядати день і ніч. Наш працездатний виборець і наші люди хочуть працювати і отримувати достойну заробітну плату. Це – головне питання, а потім уже через бюджети – зарплати бюджетникам та інші питання.

– До речі, бюджет, як швидко ви його будете переглядати? Бо Ваш перший заступник заявив, що, мовляв, у бюджеті не враховано зарплату бюджетників на три місяці.
Не було і не буде ніколи, що хтось залишиться без зарплати, без пенсії

– Знаєте, то таке діло… Я думаю, що це більше заява від політичної партії. Бюджет по першому кварталу буде переглядатися, не було і не буде ніколи, що хтось залишиться без зарплати, без пенсії, в бюджеті фінанси всі є, але треба переглянути якісь позиції, те, без чого ми сьогодні обійдемося. Але заробітна плата і пенсія – це головне.

Ви – не новачок у Верховній Раді, багато скликань були депутатом, тепер працюєте головою Верховної Ради, щоправда, ще не дуже довго, наскільки Ви погоджуєтеся з тим, що говорив один з Ваших попередників, що Верховна Рада втратила свій вплив?
Деякі депутати прийшли з мітингу, з вулиці, сидять свистять, тупотять

– Я думаю, що винна у цьому сама Верховна Рада. Не потрібно нікого звинувачувати. Виборець вибирає, він не має до цього відношення. Депутати повинні почути одне одного у Верховній Раді. Опозиція повинна почути більшість, більшість повинна почути опозицію. Кожен депутат повинен знати, що його спрямували у вищий законодавчий орган держави, а у нас почалася сесія сьомого скликання, і деякі депутати прийшли з мітингу, з вулиці, сидять свистять, тупотять…
Володимир Рибак
Володимир Рибак

– Чи вдасться Вам відновити авторитет Верховної Ради? І що Ви для цього плануєте зробити?

– Я дуже хочу. Коли ми збираємося за цим столом з керівниками фракцій, я бачу, що всі політичні сили цього хочуть. Тому я кажу: працюйте у себе у фракціях, щоб один одного депутати почули. Якщо виступає депутат від Партії регіонів, він має свою думку. Може вона і неправильна, але дослухай до кінця. Виступає депутат від «Свободи», давайте не заважати, давайте дослухаємося до нього. Але коли ухвалюють рішення, то кожен повинен сам думати.

– Але, з іншого боку, мені експерти писали у запитаннях до Вас, зловживає Верховна Рада ухваленням рішень за скороченою процедурою.

– У нас є регламент. Там чітко розписано, по повній програмі, по скороченій програмі, там записано: коли розглядається питання кодексу, великі питання, де є понад сотня пунктів, потрібно обов’язково розглядати по повній програмі. А коли є закони, де є 5-10 пунктів, тоді головуючий повинен спитати депутатів, як будемо розглядати, і зал каже: давайте розглядати по скороченій процедурі. Я кажу, добре. Я ставлю на голосування. Якщо зал ухвалює, то я повинен, як головуючий, виконувати рішення залу. Але я обіцяю і кажу, що не будуть розглядатися за скороченою процедурою ті закони, які потрібно розглядати у повному обсязі.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG