Доступність посилання

ТОП новини

Село Велика Копаня – українська столиця близнюків (ВІДЕО)


Ужгород – Закарпатське село Велика Копаня називають українською столицею двійнят. Два роки тому населений пункт потрапив навіть до вітчизняної Книги рекордів. У селі, де є менше ніж 4 тисячі мешканців, проживає найбільше близнюків в Україні – понад півсотні пар. Більше того, тут навіть квочки несуть яйця з двома жовтками, а корови приводять телят-двійнят, стверджують селяни. Причину цього феномену вбачають у воді, яка тече з джерела. Щоправда, місцеві мешканці також зауважують: відколи неабияку увагу до села виявили журналісти – двійнят поменшало.

Ще донедавна Велику Копаню в усій Україні знали як важливий в історичному сенсі населений пункт – саме поряд із ним, на берегах Тиси, археологи виявили стародавні поселення. Дослідили їх і дійшли висновків: закарпатське городище на території України – єдина унікальна археологічна пам'ятка древньої Дакії. Але два роки тому Виноградівщина прославилася на всю Україну завдяки іншій знахідці. Хтось підрахував, що саме у Великій Копані найбільше в Україні двійнят!

Сільський голова Василь Пилип каже, якось до них приїхав журналіст із Києва і сказав, що про село написали у вітчизняній Книзі рекордів. Виявилося, що в цьому середньому за масштабами населеному пункті проживає найбільше двійнят в Україні.

Інтриги додає той факт, що ані сусідні, ані віддалені від Великої Копані села похвалитися таким досягненням і близько не можуть – кількість двійнят у них не відрізняється від середнього показника по державі.

«На сьогодні в селі населення 3 тисячі 750 осіб, маємо на це населення 57 пар близнюків. На кожні 50 осіб – пара близнюків», – ділиться статистикою Василь Пилип.
Закарпатське село Велика Копаня — українська столиця близнюків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Народженню двійнят сприяє вода з гірського джерела

Мешканці Великої Копані пов’язують свій феномен із чудодійною водою з місцевого джерела. Селяни поставили в горах накопичувальні баки, з яких вода по трубах надходить у буквально до кожної хати. Припущення селян підтвердили й науковці. Місцеві розповідають, геологи проводили досліди й виявили елементи, які, ймовірніше за все, і сприяють народженню двійнят. Сільський голова Василь Пилип зазначає: «Науковці дослідили, що вода сприяє народженню двійнят. Наша вода містить багато цинку та селену, а саме ці елементи дуже добре впливають на статеву систему, сприяють поділу клітин. У нас навіть корови приводять по двоє телят, бувало і по 10 таких випадків на рік».

Місцева мешканка Діана Сідак зізнається, воду з Чоргіва теж пила, і у своїй сім’ї теж має двійню – синочків Данієла та Дмитра. Хлопчикам по 5 років, вони відвідують дитячий садочок. Щоправда, з водою не завжди пов’язує Діана народження двійнят, а з тим, що в родині дуже багато таких прикладів. Жінка розповідає, двоє діток – подвійний клопіт, але і подвійне щастя.

«Оце так одного погодуєш, тільки засне – інший прокинеться. Коли двоє відразу плакали, то страшне. Але нічого, ми це пережили, то щастя», – наголошує Діана Сідак.
До Чоргіва за цілющим напоєм приїжджають ледь не з цілої України. Що найцікавіше – вода справді допомагає
Діана Сідак

Жителі Великої Копані розказують, вода в джерелі справді особлива – дуже смачна, не дає ніякого осаду. Її можна тижнями зберігати у банках, і вона не псується. Майже так само, як і водохрещенська. Крім того, вода завжди одної температури – влітку холодна, а взимку здається теплою. До Чоргіва за цілющим напоєм приїжджають ледь не з цілої України. Що найцікавіше – вода справді допомагає, переконує Василь Пилип.

«Живе у Виноградові одна жінка.. Вона ніяк не могла завагітніти й роками приїжджала до нас за водою. Востаннє я бачив її на початку червня на фестивалі вина, десь два роки тому. Вона приходила зі своїми синами-близнятами, щоб подякувати за воду. І в Ужгороді такий приклад є: мій друг туди воду невістці возив постійно, і вона теж народила двійнят. Дякував мені за воду», – каже Василь Пилип.

У школі діти часто відповідають один за одного

Ще торік до Великокопанської школи ходило шість пар двійнят, зараз лишилися тільки три.

Вчителі зізнаються, велика кількість близнят змушує вчителів застосовувати «особливі» методи педагогіки. Діти хитрують, для протидії цьому відпрацьовані особливі системи. Педагоги розсаджують їх за різні парти, щоб хоч якось розрізняти. Хтось питає в обох, а хтось вивідує в інших дітей, хто відповідає. Директора Ірина Сергеєва каже, ці діти завжди особливі.
Є дуже схожі пари двійнят, і часто є такі випадки, коли один видає себе за іншого»
Ірина Сергеєва

«У нас на сьогодні навчається 12 пар близняток, є й двійні серед них. Торік дві пари закінчили 11 клас. Є дуже схожі пари двійнят, і часто є такі випадки, коли один видає себе за іншого», ­– розповідає директорка.

Самим діткам з двійні весело жити, коли є поруч абсолютно однаковий брат чи сестричка.

Юлька і Іванка Чорби теж дуже схожі. Дівчатка розповідають, коли народилися, то навіть мама не могла їх розрізнити. Потім придумала – почепила дівчаткам різні сережки. Дівчата кажуть, у їхній родині двійнят багато.

«У нас у бабки є двійнята, у тітки Оксани двійнята. А одного року було таке, що у нас дома народилися одразу дві кішки і дві однакові собачки», – зауважують вони.

Вчителі кажуть, двійнята подібні зовні, але зазвичай не схожі за характерами. Зазвичай вони наче дві половинки – доповнюють одне одного. Директорка школи зауважує: «Зазвичай вони дуже відрізняються. Один спокійний, інший – жвавий. І в навчанні так – хтось полюбляє точні науки, інший – філологічні напрямки».

Великій Копані бракує садочка

Великокопанський сільський голова тішиться – чи то завдяки воді, чи ні, але вже п’ятий рік поспіль село має плюсовий приріст населення, каже Василь Пилип.
Може, тому, що дітям нема місця в садочку, то люди їх і не народжують
Ірма Маркулинець

«У минулому році в нас на 40 померлих народилося 61 дитя. І так п’ятий рік підряд. Але останні два роки двійні не народжуються. Може, тому, що дітям немає місця в садочку, то люди їх і не народжують?» – запитує Василь Пилип.

Куди подіти дошкільнят, у Великій Копані справді не знають. Тут з 92-го року будуть новий садочок, але до завершення робіт ще дуже далеко. Про гостроту проблеми говорить завідувачка єдиного дитсадка Ірма Маркулинець.

«346 діточок до 6 років є в селі, а до садочка ходить 115. Дуже перевантажений садочок, дуже. 80 заяв уже маємо на сьогодні. А нова програма, постанова Кабміну, ми повинні забирати всіх діточок, які йдуть у перший клас. Дуже велика проблема з садком, просимо через пресу – самі не можемо добудувати садочок новий», – бідкається Ірма Маркулинець.

Вона майже 50 років у педагогіці. Добре знає особливості рідного села і своєї роботи. Каже, в першу чергу записують до садочка малюків із тих родин, де двійні, і де справді потрібна допомога.

«Двійнят багато в садочку, було таке, що по п’ять, шість пар. Ми їх завжди в першу чергу брали в дитсадочок. Соціальний захист завжди в них є, в першу чергу завжди їх забираємо», – розповіла Ірма Маркулинець.

Після публікацій до Великої Копані приїжджають журналісти ледь не з усього світу: сюжети про двійнят та чудодійну воду знімали телевізійники з Чехії, Росії, навіть з Австралії. Наразі у Великій Копані планують заснувати музей близнюків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG