Доступність посилання

ТОП новини

Хочеш у Європу – доведи, що ти не «нелегал»


Одеса – Для більшості громадян України процедура отримання шенгенської візи ускладнена тим, що потрібно їздити до іноземних посольств для оформлення документів. В Одесі, зокрема, функціонує 17 консульських представництв, із них лише третина – країн Шенгену. Та й вони не всі займаються оформленням віз для українців. Тож одесити мусять вибирати: їхати до Києва чи звертатися до спеціального візового центру.

Візовий центр в Одесі, як і в інших українських містах, відкрили для спрощення процедури отримання шенгенських віз. Звернутися сюди можуть жителі Одеської, Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей.

До самого центру не можна дзвонити – він не має телефонного номера. Усю інформацію потрібно брати з сайту тієї країни, візу до якої хочеш отримати. Консультацій у центрі не дають, лише приймають документи і повертають їх у зазначений термін.

У центрі приймають документи для отримання візи до Німеччини, Австрії, Данії, Бельгії, Нідерландів, Іспанії, Швеції та Фінляндії. Минулого року відкрили також окрему філію візового центру Польщі.

Одесити скоріше «за», ніж «проти»

Одесити, загалом, існуванням центру задоволені. Юлія його послугами скористалась уже тричі за 2 роки для оформлення візи в Нідерланди.

«Мені сподобалося, що все було в термін, протягом 10 днів, як вони і вказали, все було оформлено. Дуже зручно, що ти можеш перевірити статус свого запиту в інтернеті (там у них присвоюється особливий номер): на якому етапі, чи вже отримано, чи в Києві, чи отримало посольство. Цю інформацію тобі в інтернеті дають без проблем. Правда, немає прямого зв’язку з візовим центром в Одесі, але ти можеш подзвонити до Києва, і тобі дають там усю інформацію. Правда, щось дорогувато за послуги візового центру. Я думаю, що можна було б і меншу зробити суму», – поділилася вона своїм досвідом з Радіо Свобода.

Беспосередньо за послуги візового центру потрібно сплатити 250 гривень. А що ж до документів, то їх треба подавати відповідно до вимог кожної окремої країни. Для туристів це зазвичай анкета, дві фотографії, закордонний паспорт, термін дії якого вичерпується не раніше ніж через 3 місяці після повернення, внутрішній паспорт і ксерокопії всіх його сторінок, медична страховка, підтвердження наявності коштів, квитки в обидві сторони, резервація готелю на період поїздки. Якщо звертатися за іспанською візою, то можна й не мати попередніх штампів у паспорті, а для німецької ­потрібно мати не менше двох шенгенських віз чи одну річну/багаторічну візу, що були використані упродовж останніх 2 років.

Важко отримати візу? То й не треба їхати в Європу! – журналіст

Останні декілька пунктів не всім українцям до смаку. Журналіст і мандрівник Максим Войтенко через клопіт з отриманням шенгенської візи навіть відмовився від поїздок до країн ЄС.

«Я не можу зрозуміти. Я їду з грошима, зрозуміло, я не мільйонер, зрозуміло, у мене нема 100 тисяч у кишені. Але чому, якщо я їду в якусь країну, я повинен принижуватися, я повинен їздити два-три рази в Київ на співбесіду і доводити, що я не залишуся біженцем. Я з європейської країни, хоча і досить бідної. І мені, чесно кажучи, не до вподоби доводити, що я не бомж, що я не нелегал. І легше поїхати в арабську країну, легше поїхати в Ізраїль, де візове питання не стоїть», – зазначає журналіст.

Традиційні Єгипет чи Туреччина, нетипові для українців Йорданія, Ліван, Сирія, а також Ізраїль – щоб потрапити в ці країни, віза не потрібна взагалі або ж її можна оформити вже в аеропорті. Щоправда, і тут є свої нюанси. Наприклад, штамп у паспорті про в’їзд до Ізраїлю автоматично знищує можливість побувати в декількох арабських країнах.

Що ж до держав Євросоюзу, наразі Максим Войтенко бачить для себе лише одну можливість. «Останній раз я пішов у турфірму і сказав: «Я хочу в Берлін або в Париж». Два міста, які я хочу дуже відвідати. Мені сказали: «Хлопчику, а давай ти спочатку з’їздиш в Чехію, до Праги, щоб усі переконалися в твоїй благонадійності». Я сказав: «Я був у купі країн, подивіться, от там-там-там». Ні, в Європі це не рахується. Я після цього на них образився. І вирішив, що якщо кудись і з’їжджу, то в Грецію. Тому що це моя давня мрія. Плюс в Одесі є грецьке консульство, де відсоток відмов не такий уже і великий», – зауважує журналіст.
XS
SM
MD
LG